Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Párizs éjjel
(Rovat: A hét képe - 2016.07.16 08:15.)

A Nemzetközi Űrállomásról készített éjszakai felvételen a francia főváros nevezetességei könnyen azonosíthatók.

Az éjszakai kivilágítás, ami a Földön az emberek és az élővilág számára sokszor fényszennyezésként jelenik meg, nagyszerű fotótéma az alacsony Föld körüli pályán keringő Nemzetközi Űrállomás (ISS) lakói számára. Az alábbi fénykép egy jól ismert európai városról, Párizsról készült, tavaly áprilisban, éjfél környékén.


A fények városának is nevezett Párizs az ISS 43-as személyzete egyik tagjának felvételén, 2015. április 8-án. Néhány jellegzetes helyet, mint például a Champs-Elysées sugárutat, vagy a város két nagy repülőterét – északkeleten a Charles de Gaulle (Roissy), délen az Orly nemzetközi repülőteret – külön megjelölték. (Kép: NASA JSC)

Az éjszakai városi űrfelvételek „szövetét” a kivilágított utak és utcák hálózata adja. A nappal készített párizsi képeken feltűnő a Szajna folyó csíkja. Természetesen itt is kivehető, de első pillantásra nem annyira szembeötlő a kanyargó folyó vékony sötét sávja és a Szajnával párhuzamos utcáknak a folyót mintegy keretbe foglaló fénysora. Más nagyobb, sokszög alakú sötét foltok is láthatók a képen, ahogy azt a felvétel alábbi kinagyított részlete is mutatja. Két nagy kiterjedésű városi park, a Bois de Boulogne (nyugaton) és a Bois de Vincennes (keleten) mellett megjelölték a városközpontban a Tuileriák kertjét (Jardin des Tuileries) is. A legfényesebben világító Champs-Elysées nyugati végén, a Charles de Gaulle (régebben Étoile) téren 11 nagy sugárút találkozásánál van a Diadalív (Arc de Triomphe).


Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021