Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Születésnapi szappanbuborék
(Rovat: A hét képe, Távoli világok kutatói - 2016.04.24 08:15.)

A Hubble-űrteleszkóp 26. születésnapja alkalmából ismét egy égi tüneményt örökített meg, amely egy hatalmas kozmikus szappanbuborékra emlékeztet.

A felvételen a Buborék-köd látható, ami valójában nem más, mint egy gázból és porból álló felhő, amelyet megvilágít egy, a felhőben meglapuló fényes csillag. Ez az új kép is méltán foglalja el helyét a Hubble-űrteleszkóp évfordulós felvételei között.


A Buborék-köd a Hubble látványos színezésű születésnapi képén. (Kép: NASA / ESA / Hubble Heritage Team)

Huszonhat évvel ezelőtt, 1990. április 24-én indították a Hubble-űrteleszkópot a Discovery űrrepülőgéppel. Ez a teleszkóp volt a maga nemében az első a Föld légkörén kívül. Minden évben, hogy megünnepeljék eme jeles évfordulót, a Hubble a megfigyelési idő egy kis részében egy különlegesen szép képet készít egy kiválasztott csillagászati objektumról.

Ebben az évben a választás a Buborék-ködre esett (más néven NGC 7635), amely 8000 fényévre található a Cassiopeia csillagkép irányában. A ködöt William Herschel fedezte fel 1787-ben. Ráadásul nem ez az első eset, hogy a Hubble-űrtávcső lefényképezte. A köd nagy méretei miatt a korábbi felvételek mindig csak egy kisebb részletét örökítették meg. Ez az első alkalom, hogy a Hubble széles látószögű kamerájával készült négy darab képet összeillesztettek, és így egyben megcsodálhatjuk eme szépséget.

A lenyűgöző felvételen egy majdnem tökéletesen szimmetrikus héj látható, amiről a Buborék-köd a nevét kapta. Ezt a héjszerkezetet egy csillag szele hozta létre, amely a kép közepétől balra felfelé látható. (A csillagszél erőteljes gázkiáramlás a csillagokról.) Az óriás molekulafelhő, ami körülveszi a csillagot, és amit a csillag erős ultraibolya sugárzása ragyogásra késztet, igyekszik megakadályozni a héj tágulását. Habár a buborék már közel 10 fényév átmérőjű, a csillagszél állandó nyomása miatt még mindig tágul, ráadásul nem kevesebb mint 100 ezer km/óra sebességgel! A csillag, amely létrehozza e csodálatos kozmikus szappanbuborékot, még további titkokat rejteget. A csillag körül „üstököscsomókból” álló bonyolult rendszer alakult ki, ami ezen a felvételen a csillagtól jobbra figyelhető meg. (Ezeknek csak a neve és a „csóvaszerű” kinézete hasonlít a Naprendszer üstököseihez. Valójában a csillag körül küllőszerűen elhelyezkedő gázfelhőkről van szó. – A szerk. ) Az egyedi csomók kiterjedése általában nagyobb, mint a Naprendszeré, tömegük pedig megközelíti a Föld tömegét.

A buborék szimmetriája mellett igencsak meglepő dolog, hogy a gerjesztő csillag nem a buborék közepében található. A csillagászok még tanácstalanul állnak az eset előtt.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023