Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Az Amszterdam-sziget vulkánja
(Rovat: A hét képe - 2016.02.27 09:15.)

Az Indiai-óceánban, a semmi közepén fekszik az a kis sziget, aminek a vulkánjáról még azt is nehéz lenne kideríteni, ha hirtelen aktívvá válna.

A leginkább még a Föld körül keringő műholdakról végzett megfigyelésekben reménykedhetnénk, ugyanis az Indiai-óceán közepén található, egyébként francia fennhatóság alá tartozó sziget annyira messze, több mint 3000 km-re van minden nagyobb lakott földterülettől, hogy egy esetleges kitörésére talán egyetlen vulkanológus sem figyelne fel – bár az egyébként lakatlan szigeten működik egy meteorológiai kutatóállomás néhány fős, váltott személyzettel.


A sziget távolsága az afrikai kontinenstől 4300 km, Madagaszkártól 3400 km, Srí Lankától 5000 km, Ausztráliától 3450 km, az Antarktisztól pedig „csak” 3200 km. A valódihoz közeli színeket mutató képet az amerikai Landsat-8 műhold OLI (Operational Land Imager) műszerével készítették, 2015. március 26-án. (Kép: NASA EO / Jesse Allen / U.S. Geological Survey)

Az Amszterdam-sziget legmagasabb pontja 867 m-re emelkedik a tengerszint fölé. A vulkáni eredetű sziget tektonikai szempontból az egymástól távolodó Antarktiszi- és Ausztráliai-kőzetlemez határán fekszik. Ez az Antarktiszi-lemezhez tartozó, a víz szintje fölé emelkedő legészakibb fekvésű vulkán. Egyes kutatók szerint a két kalderával rendelkező vulkán utoljára 200–400 ezer évvel ezelőtt lehetett aktív. Vannak azonban olyan jelek is, hogy az Amszterdam-szigeten akár mintegy 100 évvel ezelőtt is történhetett kitörés. Bár azt a kitörést senki sem látta, de a geológiai értelemben fiatalnak tűnő – gyengén erodált, növényzettel kevéssé benőtt – felszínrészletek erre utalhatnak.


Az Amszterdam-sziget helye a világtérképen. Nevét 1633-ban Anthonie van Diemen holland kapitánytól kapta, annak Nieuw Amsterdam (Új Amszterdam) nevű hajója után. (Kép: Wikipédia)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021