Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A Tomszki terület télen
(Rovat: A hét képe, Orosz alkalmazási holdak - 2016.01.23 08:15.)

Orosz föld Szibériában, orosz műholdképen.

A Szibériában fekvő Tomszki terület az Oroszországi Föderáció része. A közigazgatási egység területe 316 900 km2 – ez valamivel, mintegy másfél százalékkal több, mint egész Lengyelországé –, székhelye Tomszk városa. A régió kiterjedése észak–déli irányban mintegy 600 km, kelet–nyugati irányban 780 km.


A Tomszki terület Oroszország térképén. (Kép: Wikipédia)

A régió legnagyobb része nehezen megközelíthető, az erdőségekkel borított tajga (63%) és a mocsárvidékek miatt. Népessége mindössze nagyjából 1 millió főből áll. A terület igen gazdag természeti erőforrásokban: kőolajban, földgázban, vas és színesfémek érceiben, barnaszénben és tőzegben. Kőolajat több mint 100 helyen termelnek ki, és itt található Oroszország legnagyobb barnaszéntartaléka és második legnagyobb tőzegtartaléka is. Jelentős természeti kincset jelentenek a felszín alatti vízkészletek.

Az alábbi képet az orosz Reszursz-P műholdsorozat 475 km magas, poláris pályán keringő két tagjának egyikével vették fel. A Reszursz-P távérzékelő holdak egy színben (fekete-fehérben) akár 1 m alatti felszíni felbontású űrfelvételek készítésére is képesek.


A Tomszki terület egy részlete orosz Reszursz-P műholdfelvételen. A képen az Ob folyó és környéke látható, Novokolomino és Obszkoje települések mellett. Bár a helyszínt az eredeti szöveges forrás nem adta meg, a Google térképével és egy kis nyomozással kideríthető volt. (Kép: Roszkoszmosz)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024