Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Karácsony-sziget (az egyik)
(Rovat: A hét képe - 2015.12.24 13:15.)

Az Űrvilág ünnepi jókívánságait most egy űrfelvételbe „csomagoljuk”.

A kép már elég régen, 2002-ben, egész pontosan január 16-án készült, a Nemzetközi Űrállomás akkor még mindössze a 4. számú állandó személyzetével üzemelt. Az űrhajósok a Csendes-óceán közepének szigetvilága fölött repültek el. A négy különböző felvételből összeállított kép „aktualitását” az adja, hogy a sziget egyik neve Karácsony-sziget, annak emlékére, hogy a világhírű brit felfedező, James Cook kapitány hajója 1777-ben, harmadik és egyben utolsó csendes-óceáni útja során épp karácsony előestéjén érkezett meg ide.


(Kép: NASA-JSC)

A 388 km2 szárazföldi területtel rendelkező korallsziget ebben a kategóriában a legnagyobb a Földön. Ezzel összemérhető alapterületű a szigeten levő lagúna. A sziget hivatalos neve Kiritimati, amit valahogy így kéne ejteni: köriszmösz. A helyiek nyelvén ez egyszerűen az angol Christmas (karácsony) átírása. Kiritimati szigete a Kiribati Köztársaság (ejtsd: kiribasz) része. Az 1950-es és 60-as években, még brit fennhatóság alatt brit és amerikai nukleárisfegyver-kísérletek helyszíne volt, de mostanra újra a gazdag élővilága miatt érdekes és értékes. A szigeten a becslések szerint 6 milliárd tengeri madár él vagy költ. A csapadékmennyiség nagyban függ az El Niño-jelenségtől: azokban az években sok eső esik, egyébként hosszú száraz időszakok a jellemzők. A szigeten négy településen több mint 5000 ember él.

A korallzátonyok és szigetek méretének érzékeltetésére, Kiritimati egymaga az összesen 33 szigetből álló Kiribati Köztársaság szárazföldi területének több mint 70%-át adja. A Karácsony-sziget kerülete kb. 150 km, a lagúnáé meghaladja a 48 km-t. Az északi féltekén, de az Egyenlítőtől csupán 232 km-es távolságban fekszik. Érdekesség továbbá, hogy ez az egyik olyan emberek lakta terület, ahol legelsőként fogják ünnepelni az új évet. Időzóna-beosztása miatt itt az órák a világidőhöz képest +14 órát mutatnak.

A félreértések elkerülése érdekében megemlítjük, hogy a világtérképen található egy másik Karácsony-sziget is. Ez Ausztráliához tartozik, az Indiai-óceánban, Jáva szigetétől 350 km-re délre fekszik. Nem meglepő módon a nevét az is onnan kapta, hogy az európai felfedezők – William Mynors, a Brit Kelet-indiai Társaság Royal Mary nevű hajójának kapitánya vezetésével – épp karácsonykor, 1643. december 25-én érkeztek meg ide.

Kiritimati, azaz az óceániai Karácsony-sziget bemutatásával kívánuk minden kedves olvasónknak boldog karácsonyi ünnepeket, kellemes pihenést!

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024