Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A gravitáció mosolya
(Rovat: A hét képe, Távoli világok kutatói - 2015.12.05 08:15.)

Egy galaxiscsoport, amely vigyorog, mint a fakutya...

Novemberben volt épp 100 éve, hogy Albert Einstein publikálta általános relativitáselméletét. Ennek egyik jóslata volt a gravitációs lencsehatás, amivel azóta számtalan alkalommal találkoztak a csillagászok. Ha egy távoli fényforrás és a megfigyelő közé egy nagyobb tömeg – például egy galaxis, vagy akár egy galaxishalmaz – kerül, a tér görbülete a fény útját megváltoztatja. A gravitációs lencse fel tudja erősíteni a háttérobjektum fényét, eltorzíthatja az alakját, megtöbbszörözheti a megfigyelhető képek számát. Ilyesmi látszik a Hubble-űrtávcső és a röntgentartományban érzékeny Chandra-űrteleszkóp felvételeiből összeállított, hamis színezésű képen is.


(Kép: röntgen - NASA / CXC / J. Irwin et al.; látható fény - NASA / STScI)

A kép közepén, egymáshoz közel, az előtérben két fényes elliptikus galaxis látható. Ezek egy több galaxisból álló csoport centrumában helyezkednek el. Olyanok, mint egy mosolygós arc szemei. A körülöttük levő, a Hubble által optikai tartományban megfigyelt ívek valójában sokkal távolabb levő háttérgalaxisok eltorzult és felerősített képei. A gravitációs lencsehatást a galaxiscsoport tagjai okozzák, elsősorban a tömegük túlnyomó részét kitevő sötét anyag. A „szem” két fényes galaxisának sorsa az összeolvadás lesz, a mérések szerint 1350 km/s sebességgel közelednek egymáshoz. A galaxisközi térben levő forró, több millió fokos gáz röntgensugárzása felel a sejtelmes – a képen lilásra színezett – fénylésért a „fej” belsejében. A Chandra mérései alapján egyébként a „bal szem” közepében egy aktív galaxismag található.

A képen látható galaxiscsoport beceneve Cheshire Cat, avagy cheshire-i macska, Lewis Carroll Alice Csodaországban című – véletlenül épp novemberben 150 éve megjelent – művének szereplőjére, és egy angol mondásra utalva: vigyorog, mint a cheshire-i macska (magyar változatban a fakutya vigyorog). A gravitációs lencsézést okozó galaxiscsoport tőlünk 4,6 milliárd fényévre, a Nagy Medve csillagkép irányában található.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021