Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Olvadéktavak a Teknős-hegyeken
(Rovat: A hét képe - 2015.11.21 08:15.)

Tavak foltjaival tarkított erdős táj Észak-Amerikában, a Terra földmegfigyelő műhold képén.

A legtöbb amerikai államban a Teknős-hegyek (Turtle Mountains) a környező síksághoz képest mért 180-240 m-es magasságukkal legfeljebb csak domboknak számítanának. Nem így Észak-Dakotában, amely az USA egyik „leglaposabb” állama. Itt még az alig kiemelkedő alakzatokat is hegyeknek szokás nevezni. Pedig az amerikaiak földrajzinév-bizottsága egy időben a hegyeket úgy definiálta volna, hogy azok legalább 300 m magasak a környező terephez viszonyítva. De az 1970-es években feladták, megengedve a hagyományokat követő névadásokat...

Akár hegyek, akár dombok, az Észak-Dakota és a kanadai Manitoba tartomány határvidékén fekvő táj érdekes látványt nyújt űrfelvételen is. Az alábbi képet (valamint lejjebb a kinagyított részletét) a NASA Terra műholdján repülő ASTER (Advanced Spaceborne Thermal Emission and Reflection Radiometer) berendezéssel készítették. A viszonylag csapadékos időjárásnak köszönhetően vízben nem szenvednek hiányt. A táj jellemzően erdős, helyenként mezőkkel és mezőgazdasági percellákkal. Feltűnőek a kisebb-nagyobb tavak, amelyek az utolsó jégkorszak végén kialakult mélyedésekben találhatók.


Egy május 19-én készült űrfelvétel és részlete (alul). (Kép: NASA / GSFC / METI / ERSDAC / JAROS / U.S.-Japan ASTER Science Team)


Mintegy 25 ezer éve a területet itt még jég borította, a gleccserek lassan mozogtak dél felé. A klíma felmelegedésével, 13-15 ezer évvel ezelőtt a jég elvékonyodott, mozgása leállt. Idővel a jégréteg tetején üledék halmozódott fel, ami egyfajta hőszigetelő rétegként megvédte a jeget a további olvadástól, a becslések szerint akár 3000 évvel is kitolva azt az időt, amire az végleg eltűnt innen. (A fedőtakaró nélküli gleccserek jege kb. 12 ezer, míg a mai Teknős-hegyek helyén levőké 9 ezer évvel ezelőtt olvadt el végleg.)

A megrekedt, majd végül elolvadt jég és felette az egyenetlen vastagságú és összetételű üledékréteg összjátékaként alakult ki a most látható táj. Sok jelenlegi tó ún. fagykarsztos mélyedése akkor keletkezett, amikor alóla kiolvadt a jég, a felszín anyaga pedig beomlott.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021