Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Az Azori-szigetek a radar alatt
(Rovat: A hét képe, GMES - Copernicus - 2015.11.15 08:15.)

Az európai Sentinel-1A műhold képén az Atlanti-óceánban fekvő, Portugáliához tartozó szigetek közül három látható.

A tengervíz kék, a szigetek „földszínűek” – legalábbis így állították be a mesterséges színezést az európai Copernicus program első, 2014-ben indított műholdja, a Sentinel-1A által készített radaros felvételekből összeállított képen. A valóságban az apertúraszintézises műholdradar technikájával készült amplitúdóképek fekete-fehérek: a képpontokhoz rendelt intenzitás az adott felszíndarabnak a radarhullámokat a műhold irányába visszaverő képességére jellemző.


Az Azori-szigetek a Sentinel-1A műhold (hamis színezésű) radarképén, 2015. március 16-án. (Kép: Copernicus Sentinel data 2015 / ESA)

Az Azori-szigetek Portugália fővárosától, Lisszabontól közel 1600 km-re nyugatra találhatók, az Atlanti-óceánban. A 9 szigetből álló csoportból ezen a képen a teknősre emlékeztető alakú Faial (balra lent), a szinte tőrt formázó São Jorge (fent), és harmadikként Pico látható. Ez utóbbi legmagasabb hegycsúcsa 2351 m-rel emelkedik a tengerszint fölé. A radarkép jól kiemeli a terep domborzati különbségeit.

Faial a három nagyobb alcsoportra osztható Azori-szigetcsoport középső részéhez tartozik. Területe 173 km2, lakóinak száma mintegy 15 ezer. Többségük Horta városában él, a sziget délkeleti csücskében (a képzeletbeli teknős bal hátsó lábánál). A radarkép kinagyított részletén az épületekről érkező radarreflexió miatt a település és kikötője „fényesebbnek” tűnik a környezeténél.


Ahogy a szigetcsoport többi tagja, úgy Faial is vulkáni eredetű. 1957-ben, a parttól km. 1 km-re egy kitörés következtében apró sziget bukkant a vízfelszín fölé, amelyet most már földnyelv köt össze a nagy szigettel (a képen Horta közelében látható).

A 246 km2 területű São Jorge különös vékony, hosszúkás alakja miatt jobban ki van téve az óceán eróziós hatásának. Az 55 km hosszú sziget gerincét a legmagasabb pontján 1053 m magasságig emelkedő hegylánc alkotja. A forgalom elől az 1980-as évekig meglehetősen izolált sziget most már nem annyira nyugalmas életében, természeti szépségeinek élvezetében 9500 lakó osztozik.

A nevét a három évszázad óta már nyugodt vulkáni hegye után kapta Pico, az Azori-szigetcsoport egyik legszebb tagja. Története összefonódik a bálnavadászattal, valamint a szőlő- és bortermeléssel. A bálnák vadászata helyett ma már a tengeri emlősök megfigyelése, kutatása folyik, a szőlőültetvények pedig az UNESCO világörökségi listáján szerepelnek.

Az Azori-szigeteket bemutató műholdas radarkép az ESA heti földmegfigyelő videosorozatában.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024