Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A Manicouagan-kráter
(Rovat: A hét képe, GMES - Copernicus - 2015.11.08 08:15.)

A Sentinel-1A apertúraszintézis elvén működő műholdradarjának felvételeiből készült a kráter hamis színes képe.

A kanadai Québec tartomány területén található Manicouagan-kráter kb. 214 millió éve keletkezett egy kisbolygó-becsapódás következtében. Ez az egyik legnagyobb és legidősebb becsapódási kráter a Földön. Szakértők szerint egy többszörös becsapódás során keletkezett, melynek nyomai Európában is fellelhetőek. Ugyanakkor a gleccserek is nagy szerepet játszottak a kráter későbbi eróziójában.


A Sentinel-1A 2015. március 21-én figyelte meg a Manicouagan-krátert. A hamis színezéshez a vízszintes és függőleges polarizációjú észleléseket használták. (Kép: Copernicus Sentinel data 2015 / ESA)

A kráter koncentrikus szerkezetét a becsapódás keltette lökéshullámok formálták. Az alakzat olyan nagy méretű, hogy könnyedén megfigyelhető az űrből is. A legkarakteresebb belső gyűrű átmérője 70 km, a teljes gyűrűstruktúráé pedig mintegy 100 km. A krátert gyűrűszerűen körülölelő, 1942 km2 vízfelületű Manicouagan-víztározó központi része a René Levasseur-sziget.

A kép elénk színei kiemelik a felszín változatosságát. A kék színnel jelölt területek a vízzel és jéggel borított felszínt, míg a sárgával és narancsos árnyalatokkal színezett területek az öregedő vegetációt mutatják.

A Manicouagan-kráter szerepelt az Európai Űrügynökség (ESA) földmegfigyelési videosorozatának egyik epizódjában.

A 2014. április 3-án pályára állított Sentinel-1A műhold napszaktól és időjárástól függetlenül, bámulatos részletességgel tárja a szemünk elé a Föld felszínének változatosságát és változásait, közel 700 km-es magasságból.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024