Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

GYORSHÍR: Az első képek nagy felbontással
(Rovat: A hét képe, New Horizons - 2015.07.15 21:55.)

Meglepetések a Plútóról, a Charonról és a Hydráról – megérkeztek a New Horizons első közeli felvételei.

Magyar idő szerint ma este 9-kor kezdődött, és cikkünk megjelenésének idején is tart a NASA sajtótájékoztatója a Johns Hopkins Egyetem Alkalmazott Fizikai Laboratóriumában. A New Horizons projekt vezetői röviden bemutatták azokat az adatokat, amelyek ma reggel érkeztek az űrszondáról. Három kép, a bemutatásuk sorrendjében:


Az első felbontott felvétel a Hydra holdról, amely egy szabálytalan alakú, kb. 33 km × 43 km-es égitest, meglepően nagy fényvisszaverő képességgel. (Kép: NASA / JHU APL / SwRI)


A Plútó legnagyobb holdja, a Charon egy külön izgalmas világ, nagy kiterjedésű sötét folttal az északi pólusa környékén, változatos geológiai alakzatokkal, kevés becsapódási kráterrel. (Kép: NASA / JHU APL / SwRI)


A Plútó felszínének csak egy kis részletéről tudtak egyelőre nagy felbontással készült felvételt mutatni. Ezen 3000 m-esnél is magasabb hegyek látszanak, amelyeket bizonyára kővé fagyott vízjég alkot. A képrészleten egyetlen becsapódási krátert sem fedeztek fel, ami arra utal, hogy a felszín nagyon fiatal, valószínűleg az elmúlt százmillió évben alakult ki. Úgy tűnik, hogy nincs is feltétlenül szükség árapályfűtésre ahhoz, hogy egy ilyen jeges égitesten fennmaradjon az aktivitás... Hasonló égitesteket a Naprendszerben eddig csak óriásbolygók holdjaiként tudtak vizsgálni. (Kép: NASA / JHU APL / SwRI)

Még jobb képek, még több adat holnap, majd az elkövetkező napokban, hetekben és hónapokban...

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024