Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A Sentinel–2A első képei
(Rovat: A hét képe, GMES - Copernicus - 2015.07.06 07:15.)

A Sentinel–2A már néhány nappal pályára állítása után elkészítette első felvételeit. A Genovai-öböl és Szardínia szerepelt az első célpontok között.

Az európai Copernicus földmegfigyelő program legújabb, és egyben a program első „színesben látó” műholdja, a Sentinel–2A június 23-án állt Föld körüli pályára. Négy nappal később, június 27-én elkészült a műhold első felvétele egy Svédországtól Algériáig húzódó, 290 km széles sávról. Ennek két, különböző színezésű és felbontású részletét mutatjuk be. Az adatokat a dél-olaszországi Matera közelében lévő vevőállomáson élő adásban fogadták, 2015. június 27-én, közép-európai időben 12:25-kor.

A felvétel készítésekor Észak- és Közép-Európa legnagyobb részén felhős idő volt, így – ellentétben a radaros Sentinel–1A képeivel – csak a napsütéses Dél-Európában láthatók a felszíni alakzatok.


A Sentinel–2A első, június 27-i felvételének ez a részlete a Pó völgyének nyugati részét és a Genovai-öblöt mutatja. (Kép: Copernicus data 2015 / ESA)

Az első képen az Alpok koszorúja által körülvett Pó-völgy látható. A tengerparton a kép keleti szélén La Spezia környéke, közepén Genova, nyugati részén pedig a Riviéra olasz része látható. A terület nagy kiterjedése miatt a bemutatott kép nem adja vissza az eredeti felvétel 10 méteres felbontását. A tengeren látható függőleges, párhuzamos sávokat az okozza, hogy a multispektrális műszer egyes detektorai kissé eltérő irányban néznek, ami kis különbséget okoz a visszavert fény érzékelésében. A kép 10 méteres felbontású eredetijén Milánó nagyobb épületei, a Pó mentén a mezőgazdasági parcellák és a tengerparton a kikötők részletei jól felismerhetők.


A műhold első felvételének Szardínia északnyugati területét ábrázoló része. (Kép: Copernicus data 2015 / ESA)

A másik képrészlet Szardínia szigetének északnyugati részén Sassari tartomány egy részletét mutatja, balra és lent a tengerpart kis részleteivel. A sziget belsejében a mezőgazdasági területek dominálnak, a kép közepén lévő területeken elsősorban szőlőtermelés folyik. A képet készítő műszer 13 csatornás, a bemutatott részlet a közeli infravörös csatornák felhasználásával készült, ezért piros a növényzet. A piros különböző árnyalatai a klorofilltartalom eltéréseit jelzik. Egyes helyeken a mezőgazdasági területeket élénk piros vonalak veszik közül. Ezeken a helyeken élősövényekkel védik a művelt területet a szél hatásától. A kép közepétől balra könnyen felismerhető az Alghero–Fertilia repülőtér. A két város közül Fertilia a repülőtértől pontosan délre, az öbölbe benyúló félszigeten épült. (Alghero az öböl partján délebbre fekszik, a képen már nem látható.) A képen jól látható, mennyire más a víz színe Fertilia kikötője közelében, mint az öböl parttól távolabbi részein.

Az ESA Web-TV rövid klipje a Szardíniáról készült felvételről.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021