Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Visszatérés Mijakedzsimába
(Rovat: A hét képe, Álmuk a világűr - 2015.05.07 08:15.)

2000-ben kitört a Japánhoz tartozó csendes-óceáni sziget vulkánja. Az akkor kitelepített lakosság többsége mostanra visszaköltözött. (A cikk végén szombati programajánló!)

Tizenöt évvel ezelőtt, 2000 júniusától kezdődően földrengések, majd heves vulkánkitörés rázta meg a Tokiótól 180 km-re délre, a Csendes-óceánban fekvő Mijakedzsima (Miyakejima) szigetét. Az Ojama (Oyama) nevű vulkánból származó láva, forró gáz, kőzápor, valamint a vastag hamuréteg arra késztette a japán hatóságokat, hogy szeptemberben kötelezően kitelepítsék a sziget teljes lakosságát. A 3600 lakos többsége a japán fővárosban talált ideiglenes otthont. 2005-ben, miután a vulkán aktivitása alábbhagyott, enyhítettek a szigoron, így mostanra a visszatelepülések következtében Mijakedzsima lélekszáma újra megközelíti a 3000-et.

A szigeten az élet sok – de nem minden – szempontból visszatért a rendes kerékvágásba. A lakosság fő bevételi forrása a halászat, a mezőgazdaság és a turizmus. Mivel a nem teljesen nyugodt Ojama még most is rendszeresen kibocsát magából kén-dioxidot, a helyi lakosok és a turisták is gázálarcot visznek magukkal, hogy ha szükséges, azonnal felvehessék. Szirénák hangja figyelmezteti az embereket, ha a vulkáni eredetű kén-dioxid koncentrációja a levegőben meghaladja a határértéket.


Az amerikai Landsat-8 távérzékelő műhold OLI (Operational Land Imager) berendezésének felvétele 2015. február 11-én készült Mijakedzsima szigetéről. Bár 2000 óta az erdők némileg erőre kaptak, az Ojama kalderájának környékét még mindig főleg hamu borítja. A sziget települései a part mentén körbevezető út mellett fekszenek. Több kikötő és egy repülőtér (keleten, a képen jobbra) is felfedezhető a műholdfelvételen – ezek jól jönnek, ha netán újból menekülni kell... (Kép: NASA EO / Jesse Allen / USGS)

A vulkánokhoz kapcsolódó hétvégi programajánló: május 9-én (szombaton) a Millenáris D csarnokában (Budapest II., Kis Rókus u. 16-20.) ismét megrendezik a Felfedezők Napját. A fő témát ebben az évben a tűzhányók adják. A programok délelőtt 10 órakor kezdődnek a Millenáris D csarnokában (Budapest II., Kis Rókus u. 16-20.). Látogatóknak a belépés ingyenes! A világűr iránt érdeklődők felkereshetik a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) standját, ahol játékos kérdésekkel, ajándékokkal, a fiataloknak szóló űrtábori részvételi kedvezménnyel kedveskednek nekik. A MANT idei diákpályázatának ünnepélyes eredményhirdetését is a Felfedezők Napján tartják.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024