Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Kitört a Calbuco
(Rovat: A hét képe - 2015.04.25 09:15.)

A Chile déli részén található vulkán 1972 óta most először aktív, a kitörésnek nem volt különösebb előjele.

A Calbuco április 22-én kezdődött kitörése nyomán legalább 15 km-es magasságba jutott el a hamufelhő. A vulkáni tevékenység a közeli Puerto Montt (Chile) és San Carlos de Bariloche (Argentína) települések lakóit is veszélyezteti. A 20 km-es körzetben élő mintegy 2000 ember kitelepítését megkezdték a hatóságok. Áldozatokról szerencsére nem érkezett jelentés.


Mintegy 17 órával a kitörés robbanásszerű kezdete után, április 23-án, helyi időben 11:20-kor készítette a fenti, valós színeket mutató képhez a felvételeket a NASA Terra műholdjának MODIS (Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer) műszere. Középtájt jól látható a kiterjedt vulkáni hamufelhő. (Kép: Joshua Stevens / NASA EO / Jeff Schmaltz / LANCE/EOSDIS Rapid Response at NASA GSFC)


Az ugyancsak amerikai Aqua földmegfigyelő műhold jó négy órával a Terra után repült el a terület felett. Az előző képpel összehasonlítva kivehető a sárgásbarna színű felhő északi és keleti irányú elmozdulása. A két MODIS kép méretskálája némileg eltérő. (Kép: Joshua Stevens / NASA EO / Jeff Schmaltz / LANCE/EOSDIS Rapid Response at NASA GSFC)

Nem csak nappali, hanem éjszakai műholdképek is készültek a Calbuco környezetéről, április 23-án a kora hajnali órákban, az amerikai Suomi-NPP műhold VIIRS (Visible Infrared Imaging Radiometer Suite) berendezésével. Az alábbi első kép a 11,45 μm-es infravörös hullámhosszon készített felvételt mutatja, rajta a forró hamu egyértelmű jelével.


(Kép: Jesse Allen / NASA EO / Suomi National Polar-orbiting Partnership)

Az utolsóként bemutatott felvétel a VIIRS speciális, a halvány éjszakai fényekre érzékeny sávjában (day-night band, DNB) készült. A hasonló képeken megszokott városi világításon túl megfigyelhetők a vulkánból, mint középpontból kiinduló halvány, koncentrikus gyűrűk. Ezek a mezoszférában a kitörés hatására létrejövő lökéshullámokat rajzolják ki.


(Kép: Jesse Allen / NASA EO / Suomi National Polar-orbiting Partnership)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024