Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Holdfény, városok és palagázfáklyák
(Rovat: A hét képe, Környezetünk védelme - 2015.04.02 07:15.)

A Mexikói-öböl térsége éjjel, „űrállomástávlatból”.

Az itt bemutatott fénykép a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetéről készült. Azon az éjszakán a legnagyobb kiterjedésű fényforrás (középtájt) a Hold, pontosabban a tükörképe volt. A diffúz fény a Mexikói-öböl víztükréről verődött az ISS kamerája irányába.


Észak-Amerika felett repülve, délkeleti irányba tekintve készítette ezt az éjszakai fényképet az ISS 42. személyzete a Mexikói-öböl térségéről, 2015. február 11-én. Alul a feliratozott változaton megjelölték a legfeltűnőbb fényes tájékozódási pontokat. (Kép: NASA / JSC)


Az öböl partvidékét szépen kirajzolják a vásosi fények. A kép bal szélén, a látóhatáron kivehető Florida is, majd a kép közepe felé haladva feltűnő New Orleans a Mississippi torkolatánál, még nyugatabbra pedig a texasi Bronxville. A fénykép jobb szélén, már ugyancsak a horizont közelében Mexikóváros is felfedezhető. Az öböl kiterjedését érzékelteti még egy kis apró, a mexikói Yucatán-félszigetről származó fénysor középtájt, a tükröződő holdfény foltja közelében.

Más nagyvárosi fények – például a texasi Austin és San Antonio – mellett olyasmi is feltűnik az űrből készített éjszakai képen, ami néhány évvel ezelőtt még nem volt jellemző. Texas állam déli-középső részén hosszú, térben kevésbé koncentrált, mintegy 330 km hosszú sávban palaolaj-kitermelés folyik, rétegrepesztéses technológiával. A fényt a fáklyákban elégetett palagáz bocsátja ki. A kitermelés során nem hasznosított gázt egyszerűen a helyszínen elégetik. Ez pazarló és környezetszennyező megoldásnak tűnik (az is), de mivel a gáz összegyűjtése és elszállítása a jelenlegi körülmények között nem gazdaságos, ezt a megoldást választják...

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024