Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Az Orion első űrrepülése képekben
(Rovat: A hét képe, Orion, Ares, SLS - 2014.12.09 10:15.)

2014. december 5-e olyan nap volt, amiről még alighanem sokat fogunk beszélni az amerikai űrhajózással kapcsolatban.

A hét képe című rovatunkban ezúttal kerek egy tucat megörökített pillanattal kívánunk visszatekinteni az űrtörténelmi jelentőségű tesztrepülésre.


Az Orion legénységi kabinja, az azt fedő védőborítás és a mentőrakéta elhagyja a Kennedy Űrközpont területét, hogy az attól délebbre fekvő Cape Canaveral-i légibázis 37B jelű indítóállványán felállított hordozórakétára illesszék. A legendás járműszerelő csarnok (VAB – Vehicle Assembly Building) szolgáltat mesés hátteret a felvételnek. (Kép: NASA)


Az Orion és mentőrendszere a Delta-4 Heavy hordozórakétán, a hordozóeszköz a 37B indítóálláson várja a legelső harmadik generációs amerikai űrhajó első tesztfelszállását. (Kép: Tim Dodd)


2014. december 5., keleti parti idő szerint reggel 7 óra 5 perc. Új amerikai űrhajó indul el először a világűrbe. (Kép: Tim Dodd)


A rakéta emelkedésének első méterei… (Kép: Walter Scriptunas)


„A torony üres, fordulási program indul!” (Kép: Walter Scriptunas)


A Delta-4 Heavy hármas iker első fokozata oldalsó tagjainak leválása, 242 másodperccel az indítás után. A felszállás kezdetén mind a három RS-68A jelű rakétahajtómű teljes erőbedobással dolgozik, majd 44 másodperc elteltével a középső teljesítményét visszaveszi a vezérlés 55%-ra. Miután a két oldalsó fokozat üzemanyaga elfogyott, a kiégett rakétafokozatokat leválasztják, és a középső hajtómű ismét maximális teljesítményre kapcsol. További 86 másodperc elteltével a középső-első fokozat is feldolgozza üzemanyagát, és legutolsó fázisként a Delta-4 végfokozatának egyetlen RL-10 jelű, a hármas iker első fokozat hajtóműveivel megegyezően hidrogénnel és cseppfolyós oxigénnel üzemelő hajtóműve fejezi be a hasznos teher megfelelő pályára állítását. (Kép: NASA TV)


A Föld látványa az Orion kabinjának ablakából. Majdnem 42 éve nem járt űrhajó ilyen távolságban bolygónktól… (Kép: NASA TV)


Visszatérés a Föld légkörébe; a nagy sebességgel belépő űrkabin körül megjelenő első lángnyelvek egyike. Az előző képpel egyező módon, az űrkabin ablakában elhelyezett automata kamera készítette a felvételt. (Kép: NASA TV)


Ereszkedés a Csendes-óceán felett. Az Apollo-korszak egyik védjegyének számító hármas főejtőernyő-rendszer a SpaceX Dragonja után az Orion révén is visszatért az űrhajózásba. (Kép: Charles White / US Navy)


Az első, világűrt megjárt Orion-kabin bolygónk legnagyobb összefüggő vízfelületén ringatózik, háttérben a begyűjtésére érkezett USS Anchorage (LPD-23). (Kép: US Navy)


A speciális búváregység megkezdte a világűrből frissen visszatért űrhajó mentését. (Kép: Corey Green / US Navy)


„Űrkabin begyűjtve, irány Kalifornia!” (Kép: Gary Keen / US Navy)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021