Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Egy országhatár az űrből
(Rovat: A hét képe, Mezőgazdaság - 2014.09.15 07:15.)

Kína és Kazahsztán határára látogatunk egy űrfelvétel segítségével. A két oldal szembetűnően különböző.

Azt gondolhatnánk, hogy a mesterségesen meghúzott országhatárok csak a politikai térképeken láthatók, a tájról készített műholdfelvételeken azonban nem. Ez általában igaz is, de esetenként előfordulhatnak kivételek. (Az Űrvilág már korábban is bemutatott ilyeneket, ld. a kapcsolódó cikkeinket a lap alján. – A szerk.) Az egyik ilyen kivétel az amerikai Landsat-5 távérzékelő műhold alábbi képén figyelhető meg.


Kína (jobbra) és Kazahsztán határának egy rövid szakasza, a kínai Tacseng (Tacheng, más néven Qoqek vagy Sawesek) városa közelében, 2013. szeptember 9-én. (Kép: NASA EO / Robert Simmon / USGS)

A kép Kína északnyugati és Kazahsztán keleti részét, a két ázsiai állam határának egy szakaszát mutatja. Amiért a két állam területei ennyire elütők a műholdfelvételen, az a földhasználat módjában meglevő különbség. Kína összes területének csupán alig 12%-a művelhető, így az 1,3 milliárd lakos élelmezése érdekében minden mezőgazdasági művelés alá vonható területet igyekeznek jól kihasználni. A Landsat-8 felvételén sötétzöld színűek az intenzíven, öntözéssel művelt parcellák, ami élesen eltér a jellemzően száraz környezet szürkés árnyalataitól.

2006-os adatok szerint Kína édesvíz-felhasználásának 65%-áért a mezőgazdaság felel. Az öntözött területek nagysága akkor 630 ezer km2 volt. Kazahsztánban viszont egészen más a helyzet. Ott egyrészt a nagyméretű, még a szovjet időszak hagyatékaként fennmaradt birtokok dominálnak. Bár a mezőgazdaság fontos ágazata a kazah gazdaságnak, az ország keleti részére nem jellemző. Összességében is csak Kazahsztán területének 0,03%-át művelik, az öntözött földek valamivel több mint 20 ezer km2-t tesznek ki az egész országban. A kínai határ menti földeket minimális mértékben művelik, bár a képen látható nagyobb, négyszögletes foltok színe enged következtetni, hogy ha nem is öntözéses technológiával, de folyik ott valamilyen termelés.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024