Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Egy csoportkép zászlóval
(Rovat: A hét képe, Az Apollo holdprogram - 2014.06.22 08:15.)

A hét képe című rovatunkban most egy ritkán látott felvételt mutatunk be az Apollo-9 legénységéről.

A két történelmi jelentőségű küldetés, az Apollo-8 és -11 útja között gyakran feledésbe merül az Apollo-9 és -10 repülése. Pedig mondhatjuk, hogy az első holdraszállás sikerében nagyon komoly szerepet játszott a „jelmezes főpróba” mellett az Apollo-9 is, amikor először repült együtt az egész hardver: a Saturn-5 hordozórakéta és a teljes Apollo űrhajórendszer. További jelentősége, hogy az Apollo-9 útja volt az utolsó küldetés az alacsony Föld körüli pályára az Apollo program keretében, utána egytől egyig a Hold térségébe indultak az emberszállító űreszközök a nevezett projekt égisze alatt. A most bemutatásra kerülő fénykép talán legnagyobb erénye, hogy tökéletesen szemlélteti az Apollo program legfőbb értékét: a Hold-program sikere által helyreállt az amerikaiak önbizalma a világűrrel kapcsolatban, amit a Szputnyik – Lajka – Gagarin „trojka” igencsak megtépázott...


A felvételen James McDivitt parancsnok tartja a méretes amerikai zászlót, mellette áll David Scott főmodul-pilóta és Russell Schweickart holdkomp-pilóta. A háttérben pedig ott feszít büszkén az első teljes holdűrhajó-rendszer, a Kennedy Űrközpont 39A jelű indítóállásán. (Kép: NASA)

Gyakorlatilag kijelenthető, hogy Schweickart volt az első „igazi” holdkomp-pilóta: korábban az Apollo-7 és -8 legénységében is szerepelt ez a megjelölés, konkrét holdkomp azonban nem repült ezeken a küldetéseken, így tejesen névleges maradt a legénységek harmadik tagjának titulusa. Annak ellenére, hogy McDivitt és Schweickart nem vett részt több űrrepülésen, David Scott az Apollo-15 parancsnokaként később komoly részt vállalt a program csúcsra járatásában, a Hold felszínén végrehajtott tudományos kutatás kiszélesítésében.

Az első, teljesen kiszerelt holdűrhajó-rendszer nem tűnt el nyomtalanul a múlt ködében. Az Apollo legénységi kabinja a San Diego-i Air & Space Museumban, a Saturn-5 hordozórakéta utolsó, harmadik fokozata pedig Nap körüli pályán keringve őrzi mind a mai napig a huszadik század legnagyszerűbb űrhajózási vállalkozásának fényes emlékét.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024