Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Gitár a határban
(Rovat: A hét képe - 2014.05.10 08:15.)

Űrfelvételen a gitár alakját formázó erdő, amely argentínai pampákon található.

A több mint 7000 ciprus- és eukaliptuszfából álló erdő telepítésének eredeti célja az volt, hogy a gitárt a repülőgépekről is lássák. Tulajdonosa és tervezője, Pedro Martín Ureta ezzel szeretett volna emléket állítani feleségének, Gracielának, aki 1977-ben, 25 éves korában gyermekszülés közben hunyt el. A telepítést 1979-ben kezdte a Laboulaye városa közelében fekvő farmján. Sajtóhírek szerint maga Ureta – mivel tart a repüléstől – sohasem látta felülről különleges erdejét, csak fényképeken. Ha van ilyen képgyűjteménye, biztosan tartalmazza az alábbi műholdképet is. A gitár alakú erdő, amelynek hossza kb. 1 km, ugyanis a világűrből is jól kivehető.


(Kép: NASA/GSFC/METI/ERSDAC/JAROS - U.S./Japan ASTER Science Team)

A fenti kép, amely a NASA Terra távérzékelő műholdjának ASTER (Advanced Spaceborne Thermal Emission and Reflection Radiometer) berendezésének adatai alapján készült, nem a valós színeket mutatja. A területről az eredetileg zöld, vörös és közeli infravörös sávokban készült felvételeket úgy kombinálták, hogy a gitárt formázó erdőt még jobban kiemeljék rajta.


Az erő légi felvételen. A gitár körvonalait ciprusok, a húrokat eukaliptuszok alkotják, így a kompozícióban szerephez jutnak a színek is. (Kép: atlasobscura.com)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024