Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Ciudad Juárez és El Paso
(Rovat: A hét képe, Környezetünk védelme - 2014.05.05 07:15.)

A Mexikó és az Egyesült Államok határán fekvő két, egymás mellett épült város éjszakai űrfelvételen.

A mexikói oldalon (az alábbi képen balra lent) találhazó Ciudad Juárez, a határ túloldáalán, Texas államban pedig El Paso. Az éjszakai felvételt a felettük kb. 400 km-es magasságban elrepülő Nemzetközi Űrállomás (ISS) egyik űrhajósa készítette.


(Kép: ESA / NASA)

Nem úgy, mint a megszokott térképeinken, az űrfelvételeken az államhatárok nem látszanak. Vannak azonban olyan kivételes helyek a Földön, ahol a határvonal berajzolása nélkül is felismerhető, hol húzódik két szomszédos állam határa. Az egyik ilyen helyszín Ciudad Juárez és El Paso. A kivilágított területet kettészeli egy fényes, narancssárga színű, nagyjából északnyugat-délkeleti irányú vonal: itt őrzik az államhatárt, a két várost és a két országot elválasztó folyó, a Rio Grande (Río Bravo del Norte) mentén.

A városi és város környéki fények is eltérő jellegűek a két oldalon. Északkeleten, az amerikai El Paso mellett jól láthatók a nyílegyenes, kivilágított autópályák, mint például a keleti irányba tartó 180-as út. El Pasótól északra fekszik egy katonai repülőtér, amelynek fényei lényegesen elütnek a városi kivilágítástól. A mexikói Ciudad Juárez városszerkezete és a világítás módja is különböző. A fények erősebbek, az utak kevésbé szabályos hálózatot követnek és nem tűnnek annyira ki a háttérből, mint az amerikai oldalon. Kivétel talán a város szélén futó körgyűrű, amit szakaszonként, jellegzetes, erős fehér fényű lámpákkal világítanak meg.

Amilyen látványosak, olyan elgondolkodtatók is lakott területekről készülő éjszakai űrfelvételek. Minél fényesebbnek látszik egy város az űrhajósok számára, annál több felesleges energiát pazarolnak el az ég felé irányuló haszontalan világításra. Ennek az élővilágra is káros hatása lehet. Emellett növeli a fényszennyezést, ami miatt a városi emberek nem gyönyörködhetnek maradéktalanul az éjszakai égbolt látványában, a csillagászoknak pedig messzire kell telepíteniük a távcsöveiket.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023