Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A Felső-tónál lassan jön a tavasz
(Rovat: A hét képe - 2014.04.29 08:15.)

A Föld legnagyobb felületű édesvizének több mint felét még április végén is jég borítja.

A Felső-tó az észak-amerikai Nagy-tavakat alkotó öt tó legnagyobbika, Kanada és az Egyesült Államok határán fekszik. Északi partján a kanadai Ontario tartomány és az USA Minnesota állama, délen Wisconsin és Michigan államok (USA) találhatók. Bár Észak-Amerikában is javában tart már a tavasz a naptár szerint, a szokatlanul kemény tél nehezen adja meg magát a Felső-tónál. A jégborítottság most lényegesen nagyobb, mint az ilyenkor megszokott. Összehasonlításul, tavaly április 20-án a tó mindössze 3,6%-án volt jég, 2012-ben pedig ilyenkorra már mind elolvadt. Az alábbi felvételt viszont idén, április 20-án készítette a NASA Aqua mesterséges holdjának MODIS (Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer) berendezése.


Jég a Felső-tavon, 2014. április 20-án, a valódi színeket visszaadó űrfelvételen. (Kép: NASA / Jeff Schmaltz / LANCE/EOSDIS MODIS Rapid Response Team / GSFC)

Idén április 22-én a Nagy-tavak összfelületének harmadát borította jég, ennek oroszlánrészét pedig a Felső-tó adta. Bolygónk legnagyobb felületű édesvizű taván a jég 63,5%-ot tett ki. A vastagsága átlagosan 22,6 cm volt, de helyenként ennek a kétszeresét is elérte.

A víz átlaghőmérséklete a Nagy-tavaknál az elmúlt három-négy évtized mérései alapján folyamatosan emelkedett, és ezzel összefüggésben a jéggel való borítottság csökkenő tendenciát mutatott. Azonban az elmúlt télen, sőt a tavasz kezdetén is a meteorológiai viszonyok különlegesek voltak, a sarkvidéki eredetű hideg levegő hosszú időn át meghatározta az időjárást. 2014. március 6-án a jégborítottság elérte a 92,2%-ot, ami a negyven éven át tartó méréssorozatban a második legmagasabb érték. Az idei csúcs március 19-én 95,3% volt.

Bár a Felső-tó a maga több mint 82 ezer négyzetkilométeres területével a legnagyobb édesvizű tó a Földön, a sósak közül a Kaszpi-tó megelőzi. Ami a benne tárolt édesvíz mennyiségét illeti, a Felső-tó csak a harmadik: megelőzi a Bajkál-tó és a Tanganyika-tó is. Észak-Amerika legnagyobb tavának átlagos mélysége 147 m. A becslések szerint a tartalma teszi ki bolygónk teljes folyékony édesvízkészletének mintegy 10%-át.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024