Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Négy vulkáni hegy, három szigeten
(Rovat: A hét képe - 2014.01.16 07:15.)

A kora reggeli napsütés világítja meg az Alaszkához tartozó Aleut-szigetek négy vulkáni csúcsát a Nemzetközi Űrállomásról készített fényképen.

A napsütötte délkeleti lejtők a Csendes-óceán északi részén fekvő vulkanikus eredetű szigetív négy közeli vulkánjához tartoznak. Neveik balról jobbra (nyugatról keletre): Herbert, Carlisle, Cleveland és Tana. Míg a tengerfenékről kiemelkedő első két vulkáni kúp egy-egy különálló szigetet formál, addig a Cleveland és Tana között egy földnyelv található, a két hegy együtt alkotja a Chuginadak-szigetet. Az összekötő földnyelv azonban – ahogy a környező tengerfelszín is – a fényképen láthatatlan, az alacsonyan húzódó felhő- és ködtakaró miatt.


A Nemzetközi Űrállomás 38. számú személyzete 2013. november 15-én készítette a felvételt. (Kép: NASA / JSC)

A tengerszint fölé 1730 m magasan emelkedő Cleveland-vulkán az Aleut-szigetek egyik legaktívabb tűzhányója. Legutóbbi kitörése 2013 májusában volt. A legészakibb Carlisle (1620 m) utoljára feljegyzett aktivitása 1828-ban volt, de meg nem erősített jelentések szerint 1987-ben is kitörhetett. A Herbert (1280 m, nyugatra) tetején egy 2 km átmérőjű kaldera látható. A tűzhányó jelenleg nem aktív, csak a régmúltban, a „történelem előtti” időkben lehetett az. Ugyanez igaz a keleti oldalon látható Tana (1170 m) esetében. A kép készítésének idején mindegyik csúcs környékét fehér hósapka borította.


A felhők formája utal a szél általános irányára. Az áramlást a tengerből kiemelkedő akadályok is alakítják. A fenti kép kinagyított részletén, a Cleveland-vulkán kúpjának délkeleti, szélvédett oldalán a felhőzet mintája egy Kármán-féle örvénysort rajzol ki.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024