Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Poros penny
(Rovat: A hét képe, Curiosity - 2013.10.14 08:00.)

A Curiosity rekordfelbontású képet küldött haza a Marsról – egy pénzérméről.

A már 14 hónapja a külső bolygószomszédunk felszínén, a Gale-kráterben dolgozó rover a képet egy a Földről magával vitt kalibrációs céltárgyról, egy 1909-es kiadású amerikai pénzérméről készítette. A felvételen egy képpontnak 14 μm felel meg. Ez a legfinomabb felbontás, amire a MAHLI berendezés képes.


A Curiosity marsjáró robotkarjának végén levő „kézi nagyító”, a MAHLI (Mars Hand Lens Imager) kamerájának felvétele a pénzérméről, október 2-án. (Kép: NASA / JPL-Caltech / MSSS / Planetary Science Institute)

A képnek nem csak a felbontás az érdekessége. Az is jól kivehető rajta, hogy bár az érme, egy Lincoln-cent függőlegesen van felerősítve a Curiosity külsejére, a marsi por kisebb-nagyobb mértékben így is megtelepedett már rajta. Ez volt az első alkalom, hogy a kamerát olyan közel mozgatták a céltárgyhoz, hogy a legjobb elérhető felbontást kihozzák belőle. Az igazán érdekes dolgokat természetesen majd attól remélik, ha ugyanilyen felbontással vizsgálódhatnak a marsi mintákon is. A tudományos céltárgyakról eddig „csak” 16-17 μm-es felbontású képeket készítettek. A történeti hűség kedvéért érdemes megemlíteni, hogy a marsi képek felbontási rekordját a Phoenix szonda tartja. Azon egy optikai mikroszkóp is helyet kapott. Ugyanakkor míg a mikroszkóphoz oda kellett szállítani a finom szemcsés anyagot, addig a MAHLI a robotkar segítségével az eredeti helyükön képes tanulmányozni a mintáit.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024