Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Vörös dagály
(Rovat: A hét képe, Környezetünk védelme - 2013.09.22 08:15.)

Az Arab-félsziget partjainál találhatók a világ legnagyobb tengeri sólepárló telepei, ahol az algavirágzás nem kívánt jelenség.

A telepek működését nagyban befolyásolják az algavirágzások, legyen szó mérgező vagy nem mérgező tengeri algákról. Egy különös jelenség, a „vörös dagály” (angolul red tide) az elmúlt négy évben különösen megnehezítette a munkát, károkat és a sótermelés ideiglenes leállását okozva. Ilyenkor a tengeri tápláléklánc legalját elfoglaló egysejtűekből álló, növényi fotoszintézissel működő fitoplankton tömegesen elszaporodik, vöröses-barnás színt kölcsönözve a víznek. Az algavirágzás nyomán méreganyagok keletkeznek, amelyek a tengeri faunára, de az emberre is veszélyesek lehetnek.

A műholdas távérzékeléssel nyert adatokat sikerrel tudják alkalmazni az algavirágzás jelzésére és folyamatának nyomon követésére. Az itt bemutatott színpompás, a fontos részleteket kiemelő hamis színezésű kép az európai Envisat műhold MERIS detektorával készült, 2008. november 22-én. Az akkori vörös dagály az Ománi-öböl (jobbra) és a Perzsa-öböl (balra) térségét érintette.


(Kép: C-wams project, Planetek Hellas / ESA – nagyobb felbontásban itt)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024