Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Hová menjünk napozni?
(Rovat: A hét képe, Időjárás és előrejelzése - 2013.09.14 08:15.)

A ma már nem működő európai Envisat műhold adataiból kirajzolódik a Föld éves felhőborítottsági térképe.


A néhai Envisat műhold MERIS és AATSR műszereinek méréseiből készített globális éves felhőborítottsági térkép. (Kép: ESA / Cloud–CCI)

A fenti ábrán mutatott éves átlagos felhőborítottságot 2007 és 2009 között mérték. Ahol szinte soha nincs felhő az égen, azokat a helyeket kék szín jelzi. Ahol viszont lényegében egész éven át sosem süt ki a nap, ott a szín piros. Az átmeneteket a bal oldalon levő színskála szemlélteti. A felhőknek fontos szerepük van az időjárásban és a földi klíma szabályozásában.

Nem meglepő, hogy a legtisztább égbolt a sivatagos területek fölött várható. Ilyen például Afrikában a Szahara és a Namíb-sivatag, Dél-Amerikában pedig az Atacama. Ausztráliában sem jelemzők a felhős időszakok, ezért kékes árnyalatú a déli kontinens belseje. A Csendes-óceán fölött az állandóan magas légnyomással jellemzett területeken szintén ritka a borús nap az év során. Azon sem kell csodálkoznunk, hogy míg a Brit-szigetek pirosas árnyalatúak a térképen, a Földközi-tenger medencéjében a naposabb időjárás a jellemző. Aki tehát napozni szeretne, inkább ez utóbbi vidékre utazzon...

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024