Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Marsi napfogyatkozás
(Rovat: A hét képe, Curiosity - 2013.08.30 13:15.)

A vörös bolygó felszínén dolgozó Curiosity kamerája elcsípte, ahogy a Mars Phobos holdja elhalad a napkorong előtt.

Ez nem az első, de kétségtelenül az eddigi legjobb, a Mars felszínéről készített felvétel, amelyen a bolygó nagyobbik holdja, a Phobos részben kitakarja a Napot. A Földdel ellentétben a Marson nem jöhet létre teljes napfogyatkozás, legfeljebb ilyen gyűrűs, mint a mostani. A képen az is jól látható, hogy a mi jóval nagyobb Holdunkéval ellentétben a Phobos alakja szabálytalan.


A felvételek három másodperces időközönként készültek, 2013. augusztus 17-én, a Curiosity árbocán levő egyik kamera (MastCam) teleobjektívjével. (Kép: NASA / JPL-Caltech / Malin Space Science Systems / Texas A&M Univ.)

Az esemény a Curiosity jelenlegi állomáshelyén éppen déltájban következett be, vagyis amikor az űrszonda és a hold távolsága a lehető legkisebb. A Phobos szögmérete így az elképzelhető legnagyobb volt, tehát a marsi körülmények között az a legnagyobb kitakarással járó napfogyatkozások közé tartozik. A Phobos – és a Mars másik holdja, a Deimos – megfigyelései a felszínről nem csak látványosságnak lehetnek különlegesek, de segítenek pontosítani ismereteinket a kis égitestek pályájáról. Az augusztus 17-i jelenség megfigyelése alapján például 1-2 km-es pozíciós eltérést tapasztaltak a Phobosnál az előre számított értékhez képest.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023