Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Menekülttábor az űrből
(Rovat: A hét képe - 2013.08.19 10:15.)

Lakosságszáma alapján Jordánia negyedik legnagyobb városa lehetne – de nem város...

A földmegfigyelő műholdak kamerái elől semmi sem maradhat rejtve, ami komoly változásokat okoz bolygónk felszínén. Sajnos ilyen a szíriai polgárháború is. Alig több mint egy év leforgása alatt Jordánia északi részén a zaatari menekülttábor a semmiből kinőve a világ második legnépesebb ilyen létesítményévé vált. A tábor 2012 júliusában nyílt. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint mostanra már közel 130 ezer Szíriából érkezett embernek ad menedéket. A tábor gyors növekedésének folyamatát szemlélteti az alábbi műholdfelvétel-sorozat.
Zaatari, Jordánia. A NASA Terra műholdjának ASTER (Advanced Spaceborne Thermal Emission and Reflection Radiometer) műszerével készített felvételek közül az első (fent) 2009. május 30-áról származik, amikor a mai menekülttábor helyén még semmi említésre méltó nem volt. A második kép (2012. szeptember 27.) közepén a téglalap alakú világos folt az első ideiglenes barakkok elhelyezkedését jelzi. Idén nyárra (2013. július 19., alsó kép) a több ezer barakk már hatalmas területet foglalt el. (Képek: Jesse Allen, Robert Simmon / NASA / GSFC / METI / ERSDAC / JAROS / U.S.-Japan ASTER Science Team)

Bármennyire nagy a például Győrrel összemérhető lélekszámú, bő egy év alatt felhúzott és kibővített menekülttábor, az összes szíriai menekültnek mégis csupán a töredéke talált itt ideiglenes lakhelyet. Az UNHCR nyilvántartása szerint már 1,6 milliónál is többen kényszerültek elhagyni a 2011 tavasza óta polgárháború sújtotta Szíriát.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021