Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Nyugat- és Kelet-Berlin
(Rovat: A hét képe - 2013.04.26 07:15.)

A Nemzetközi Űrállomás 35. legénységének parancsnoka, a kanadai Chris Hadfield éjszakai felvételén a német főváros kelet-nyugati felosztása több mint két évtizeddel a fal lebontása után is kivehető.

Hadfield, aki képeivel és videóival internetes közösségi oldalak valóságos „sztárja” lett, április 17-én osztotta meg az alábbi felvételt Berlinről. A legfeltűnőbb különbség a keleti és nyugati városrész között a közvilágítási lámpákból érkező fény színe. Nyugaton a lámpafény fehérebb – és a fényszennyezés egyúttal intenzívebb is, köszönhetően a kormányzati negyednek és a bevásárlóutcáknak. A nagyobb kiterjedésű sötét folt a kép közepétől kicsit balra a Tiergarten, a város központi parkja. Berlin keleti felében, az egykori NDK valamikori fővárosában a lámpák fénye jól kivehetően sárgásabb árnyalatú.


Berlin éjjel. (Kép: Chris Hadfield / CSA / NASA)

A különbség oka, hogy Kelet-Berlinben jelentős részben még olyan világítótesteket használnak, amelyek nátriumlámpákkal vannak felszerelve. Ezek lágyabb, sárgás színű fényt bocsátanak ki. Ezzel szemben a nyugati városrészben a fémhalogén lámpák terjedtek el.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024