Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A Föld legfélreesőbb települése...
(Rovat: A hét képe - 2013.02.18 13:15.)

...éppen nem látszik a felhők miatt a Tristan da Cunha-szigetről készített űrfelvételen.

Az Atlanti-óceán déli részén fekvő, vulkanikus eredetű szigetet a Nemzetközi Űrállomás jelenleg fent dolgozó 34. legénységének űrhajósai fotózták, február 6-án.


Tristan da Cunha-sziget. A tájolás szerint az északi irány a kép bal felső sarka felé mutat. (Kép: NASA JSC)

A 2060 m-rel a tengerszint fölé emelkedő pajzsvulkán legutóbbi kitörése 1961-1962-ben volt. Ekkor ki kellett telepíteni a sziget egyetlen települése, Edinburgh of the Seven Seas lakóit. A part menti település a Tristan da Cunha-sziget északi oldalán fekszik, amit ezen a képen épp eltakarnak a szigetet északról körülölelő felhők. A közel 300 fős „városkát”, ahol mindenki rokona mindenkinek, a Föld legfélreesőbb állandóan lakott településeként tartják számon: legközelebbi „szomszédja” nem kevesebb mint 2173 km-re északkeletre található, Szent Ilona szigetén.

Tristan da Cunha és kis szigetcsoportja bő 3700 km-re található az antarktiszi partoktól. Valamivel közelebb van Afrika (a kontinens legdélibb pontjáig kb. 2800 km a távolság) és Dél-Amerika (több mint 3000 km). A sziget brit fennhatóság alatt áll: Szent Ilona, Ascension és Tristan da Cunha együtt az Egyesült Királyság tengeren túli területe az Atlanti-óceán déli részén.

A Tristan da Cunha-sziget átmérője kb. 13 km. Legtöbb oldalán meredek sziklafalak határolják, csak az észak-északkeleti és a déli részen van laposabb partja. A sziget nevezetes a madárpopulációjáról. Fontos fészkelőhelyet találnak itt például az albatroszok, a pingvinek, a viharmadarak és a vészmadarak.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024