Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

2012, az űrrepülőgépek múzeumba kerülésének éve
(Rovat: A hét képe, A Space Shuttle program - 2012.12.30 13:15.)

A tavaly végleg lezárt amerikai Space Shuttle program idei utóélete, látványos képekben.

Discovery, Atlantis, Endeavour – az idei év annak a jegyében telt el, hogy a kiszolgált űrrepülőgépek eljussanak a számukra kijelölt méltó kiállítóhelyekre. Ezeket az utolsó utáni utakat hatalmas érdeklődés kísérte az Egyesült Államokban. A Spaceflight Now hírportál ma, az eseményekre visszaemlékezve, a legszebb fotókból válogatott. Ezekből mutatunk be itt mi is néhányat, s a legvégén ráadásként egy nagyfelbontású műholdfelvételt.

A sort a Discovery nyitotta, amely áprilisban repült Washingtonba. Végleges „lakóhelye” a Smithsonian Intézet űrkiállítása (Steven F. Udvar-Házy Center).


A Discovery a Boeing-747-es szállító repülőgép hátán, az amerikai főváros felett...


...és megérkezve a csarnokba. (Képek: Walter Scriptunas II / Spaceflight Now)

A következő az Endeavour volt, amely kelet-nyugati irányban átszelve az észak-amerikai kontinenst, szeptemberben Kaliforniába érkezett. Azóta már megnyitották a Los Angeles-i California Science Center kiállítását, amelynek fő attrakciója a nyugalmazott űrrepülőgép.


Az Endeavour indulása Floridából......és érkezése Los Angelesbe. (Képek: Walter Scriptunas II / Spaceflight Now)

Utolsóként az Atlantis, amely nem jutott messzire. A floridai Kennedy Űrközpont látogatóközpontjának hamarosan elkészülő új kiállítási csarnokában tekinthetik majd meg az érdeklődők.


Az átszállítás november elején történt...


...a körülötte folyó munkálatok idejére az űrrepülőgép védőborítást kapott. A kiállítás jövő júliusban nyílik. (Képek: Walter Scriptunas II / Spaceflight Now)

Végül az ígért ráadás. Az amerikai DigitalGlobe cég egyik kereskedelmi földmegfigyelő műholdjának jó pillanatot elkapott felvétele szeptember 20-án készült, amikor a Boeing-747-es, rajta az Endeavour űrrepülőgéppel, útban Kalifornia felé átrepült Új-Mexikó kopár tájai fölött. A felvételen a földre vetülő árnyékuk is jól látszik.


(Kép: DigitalGlobe)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024