Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Átlátni a füstön, műholddal
(Rovat: A hét képe - 2012.11.04 08:15.)

Az űrfelvételek, ha nem csak a látható fény hullámhosszain készülnek, bepillantást engednek akár az erdőtüzek füstje alá is.

A nagy kiterjedésű erdőtüzek olyan sűrű füsttel járhatnak, hogy felülről, a távérzékelő műholdakon elhelyezett kamerákkal átláthatatlanok. Ez történt idén nyáron az Egyesült Államokban, Idahóban is. A tüzek által érintett térségekben a füst időnként olyan sűrűvé vált, hogy a helyi hatóságoknak a környékbeli utakat is le kellett zárniuk, olyan rövid lett a látótávolság. Az alábbi két képet a NASA EO-1 (Earth Observing-1) műholdja ALI (Advanced Land Imager) detektorának adataiból készítették. Felül a természetes színeket visszaadó, a látható fény tartományában elhelyezkedő sávok adataiból készült változat. A kép közepét vastag, a többi részét vékonyabb füst uralja. Ez utóbbi helyeken valami látszik a felszínből is, középen azonban semmi.


Ha azonban az infravörös sávokban felvett adatokat is hozzáveszik, akkor az analízis sokkal tisztábban mutatja a terepet a füstfelhő alatt. Sőt a megfelelően kombinált műholdkép arra is lehetőséget ad, hogy egy szempillantás alatt felmérhető legyen a tűzvész által a növényzetben okozott kár is. A lényegében megsemmisült erdőterületek az alsó képen téglavörösek, az enyhébben károsodott vidékek rózsaszínűek. A tűz által megkímélt részek zöld színűek. A vastag füstfelhő itt világoskék foltként tűnik fel.


A képek 2012. szeptember 18-án készültek. A tüzek még július végén, egy villámcsapás következtében kezdődtek. (Képek: Jesse Allen, Robert Simmon / NASA EO-1 team)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021