Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Díjnyertes Landsat-képek
(Rovat: A hét képe, Amerikai távérzékelő műholdak - 2012.08.03 07:15.)

Száznál is több közül ez az öt látványos (bár hamis színezésű) űrfelvétel tetszett a legjobban a közönségnek.

A napokban emlékeztünk meg a leghosszabb folyamatos földmegfigyelő műholdas program, az amerikai Landsat indulásának negyvenedik évfordulójáról. Az alkalom tiszteletére a programot együttműködésben üzemeltető NASA és az USA földtani szolgálata (USGS) internetes versenyt hirdetett. Ezen több mint 120 kiválasztott képet tettek közszemlére a Landsat archívumából. Mintegy 14 ezer szavazat érkezett, amelyek alapján kiválasztották a legnépszerűbb öt képet. Ezeket a szinte festményszerű „mesterműveket” most mi is bemutatjuk. A Landsat holdak műszerei több különböző (látható és infravörös) hullámhosszon dolgoznak. Ezeket a képeket úgy állították össze belőlük, hogy a mesterségesen előálló színek kiemeljék a felszínborítás jellegzetességeit. Az alább látható színek tehát igen harsányak, és nem közelítik azt, amit szabad szemmel láthatnánk.


Az ötödik helyezett kép Ausztrália sivatagos déli részén az Eyre-tó környékét mutatja. Ez az időleges természeti alakzat a kontinens legnagyobb kiterjedésű tava, amikor teljesen megtelik vízzel. Az elmúlt 150 év alatt azonban erre csak háromszor volt példa.


A negyedik helyen végzett képen Északnyugat-Afrika egy részlete, az Erg Iguidi látható. A képen áthúzódó sárga sávok a szélfútta homokdűnék, Algéria és Mauritánia határvidékén. Az Erg Iguidi egyike a Szahara számos homoksivatagának, ahol az egyes dűnék mérete (szélessége és magassága is) elérheti a fél kilométert.


Már a képzeletbeli dobogón Arkansas és Mississippi államok határvidéke Észak-Amerikában. A Mississippi és mellékfolyói alkotják a kontinens legnagyobb folyórendszerét. A képet szögletes mintájú városok és mezőgazdasági parcellák, valamint számos kanyar és holtág tarkítja, a Tennessee állambeli Memphis városától délre.


A verseny második helyén Alaszka, a Yukon folyó deltatorkolata végzett. Ez a Föld egyik legkiterjedtebb folyami deltája.


A szavazók tetszését leginkább megnyerő Landsat-kép révén Európába látogatunk. A sziget a Svédországhoz tartozó, balti-tengeri Gotland. Mellette az örvényeket a vízben tenyésző mikroszkopikus növények, összefoglaló néven a fitoplankton rajzolja ki. A fitoplankton „virágzásához” a napsütéstől felmelegedő vízre és a tengeri áramlatokkal a mélyből feljövő tápanyagra van szükség. (Képek: NASA GSFC / USGS)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024