Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Vulkáni kúp a csillogó tenger felett
(Rovat: A hét képe - 2012.07.20 07:15.)

A Nemzetközi Űrállomásról készült fényképen a Kuril-szigetek legmagasabb és egyben legészakibb vulkánja látható.

Az Oroszországhoz tartozó sziget nevét Vlagyimir Atlaszov 17. századi felfedezőről kapta. A szigetet alkotó, tankönyvi példának is beillő, szinte tökéletes kúp alakú rétegvulkán (sztratovulkán) neve Alaid. A hely kb. 3000 méterre magasodik az Ohotszki-tenger aljzata fölé. A vízszint feletti magassága 2339 m. A 119 km2-es alapterületű, Kamcsatka követlen közelében fekvő sziget lakatlan.


Az Alaid tökéletes kúp formáját csak a felvétel idején épp hóval borított csúcsánál levő kráter töri meg. A fotót az ISS személyzete 2012. május 18-án készítette. (Kép: NASA / JSC)

A Kuril-szigetek vonulata a Kamcsatka-félszigettől dél felé egészen Japánig terjed, a csendes-óceáni vulkáni „tűzgyűrű” része.

Az űrállomásról készített felevétel érdekessége, hogy a szigetet körbeölelő tenger fényesen csillog. Ez a napfénynek a kamera irányába való tükröződése miatt alakult így. A vulkáni kúptól nyugatra látható kékes foltban feltehetően azért nem figyelhető meg a tökröződés, mert ott a vízfelszín a szél vagy a tengeráramlások miatt nem volt eléggé sima a fozózás pillanatában. (A képet úgy tájolták, hogy a szokásokkal ellentétben észak nem fölfelé, hanem a bal alsó sarok irányában van.)


Az Alaid legutóbbi aktivitását 1996-ban jegyezték fel. Ez, és a Kuril-szigetek más vulkánjai is úgy keletkeztek, hogy a szárazföldi és óceáni közetlemez találkozásakor az utóbbi alábukik, mélyre süllyed a Föld köpenyébe. Ez a szubdukció, amelynek során a lesüllyedő lemez anyaga megolvad, magmafeláramlás alakul ki. A szubdukciós folyamatot rendszeres földrengések is kísérik.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021