Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Világító felhők az űrállomásról
(Rovat: A hét képe - 2012.06.28 07:15.)

A mezoszférában levő, a horizont alatt járó Nap által megvilágított sejtelmes, fátyolos, kékes színű felhők szép fotótémát nyújtanak a Nemzetközi Űrállomás lakói számára.

Az északi és a déli félteke fölött is feltűnnek az éjszakai világító felhők. Magas szélességeken általában késő tavasztól a nyár végéig figyelhetők meg. Alkonyat után vagy napfelkelte előtt a felszínről is láthatók a sötét háttér előtt, de repülőgépek fedélzetéről vagy a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) is megfigyelhetők. Ez utóbbira példa az alábbi fénykép. Az éjszakai világító felhők a légkör 76 és 85 km közötti magasságú rétegében, a mezoszférában keletkeznek, apró jégkristályokból állnak. Az éppen a horizont alatt tartózkodó Nap rájuk vetülő fényét verik vissza.


Az ISS 31. számú személyzetében dolgozó űrhajósok felvétele június 13-án, Tibet fölött repülve készült. (Kép: NASA / JSC)

A mezoszférában létrejövő felhők keletkezési mechanizmusa nem egészen világos. A víz feltehetően az alsóbb légrétegekből jut fel. Felelős lehet érte az űreszközök felbocsátására használt rakéták hajtóanyagának égésterméke is. Kondenzációs magokként szóba jöhet a kívülről jövő mikrometeorokból származó por. A gyanú szerint a jelenség változásának, folyamatos erősödésének köze lehet a globális éghajlatváltozáshoz is. Megfigyelési tény, hogy az elmúlt évtizedekben a felhők egyre feltűnőbbek lettek.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021