Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Meglesett Envisat
(Rovat: A hét képe, Envisat - 2012.04.21 09:45.)

Az ESA szakemberei továbbra is próbálkoznak az április 8-án váratlanul elhallgatott földmegfigyelő műhold életre keltésével. Egy másik, francia távérzékelő hold le is fényképezte az Envisatot.

Az Európai Űrügynökség (ESA) irányítói számára minden információ hasznos lehet az Envisattal kapcsolatban, hiszen megszűnt a rádiókapcsolatuk a 10 éve pályán levő nagyméretű távérzékelő űreszközzel. Az egyik fő kérdés, hogy az Envisat vajon automatikusan biztonsági üzemmódba kapcsolt-e, működhet-e még a napelemes energiatermelés, vagy ellenkezőleg, a műhold térbeli helyzete instabil. Ennek eldöntésében nagy segítséget jelent a nemrég (tavaly decemberben) felbocsátott francia Pléiades-1 távérzékelő hold képe. A Francia Űrügynökség (CNES) műholdjának feladata normálisan a Föld felszínének megfigyelése. Április 15-én azonban, amikor mintegy 100 km távolságban haladt el az Envisattól, úgy fordították el a kameráját, hogy az a néma műholdtársról készíthessen felvételeket.


A Pléidades-1 műhold képe az Envisatról, amely a jelek szerint „egyben van”. Jól kivehető az Envisat teste, a nagy napelemtábla és a fedélzeti radarberendezés antennája is. (Kép: CNES)

A képek elemzése alapján a repülésirányítók el tudják majd dönteni, hogy az Envisat napelemtáblája jó irányban, a Nap irányára merőlegesen áll-e. Ez némi reményre adna okot, hiszen elképzelhető, hogy működőképes az energiatermelés a fedélzeten.

A veterán, 8 tonnás Envisatot, a valaha épített legösszetettebb és legnagyobb polgári célú távérzékelő műholdat világszerte figyelik a Földről és az űrből, optikai és radaros módszerrel is, hogy segítsenek az ESA szakembereinek az esetleges újraindításhoz – amire azonban kevés az esély. A pálya stabilitását műholdas lézertávméréssel tudják ellenőrizni. Az Envisat leállása rosszkor jött az adatait használó kutatóknak. Bár a műhold már kétszeresen túlteljesítette eredetileg tervezett működési élettartamát, még nagyon fog hiányozni egy-két évig. A pótlására szánt Sentinel műholdsorozat tagjait ugyanis csak 2013-tól állítják majd pályára.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021