Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Füstölgő Tinakula
(Rovat: A hét képe - 2012.02.18 15:30.)

Egy kis csendes-óceáni szigeten műholdas megfigyelésekkel szokatlan hősugárzást észleltek. A nagyfelbontású műholdképek megerősítik, hogy a gyanú alapos volt: valóban vulkáni aktivitásról van szó.

A Salamon-szigetekhez tartozó Tinakula egy apró vulkáni sziget a Csendes-óceán déli részén, az ausztráliai Brisbane-től kb. 2300 km-re északkeletre. Az alább bemutatott képet a NASA EO-1 műholdjának ALI műszerével február 14-én készítették. Jól látható a vulkánból kitörő gáz-, gőz- és hamufelhő. A sziget körül a tenger azért tűnik tejfehérnek, mert a Nap állása és a képet készítő műhold elhelyezkedése miatt a vízfelszínre eső napfény épp a kamera irányába tükröződik. Ettől aztán jól érzékelhetők a képen az óceánfelszín hullámai is.


(Kép: NASA EO-1 / J. Allen, R. Simmon)

Február 13-án és 14-én az amerikai földmegfigyelő holdakon repülő MODIS érzékelők a megszokottnál erősebb hősugárzást észleltek Tinakula irányából. Az elmúlt évtizedben többször is előfordult már, hogy műholdas mérések átmeneti „hőmérsékleti anomáliákat” jeleztek itt, de a vulkánkitörések – általában szemtanúk híján – nehezen figyelhetők meg közvetlenül a távoli kis szigeten.


A Terra műhold MODIS műszerének felvétele a területről, ugyancsak február 14-én. A gyengébb felbontás mellett is látszik a kép közepén levő kis vulkáni szigetcsúcs felett a kitörés fehér felhője. (Kép: J. Schmaltz / MODIS Rapid Response Team / NASA GSFC)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024