Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Kék üveggolyó 2012
(Rovat: A hét képe - 2012.02.10 07:15.)

Az emberek imádják a teljes Földet ábrázoló űrképeket. A NASA legutóbbi, több különálló felvételből összeállított képe is nagy sikert ért el az internetes látogatók körében. Hogyan készült?

Az eredeti, legendássá vált „kék üveggolyó” (blue marble) még az Apollo-17 űrhajósainak fotója volt. 1972 decemberében, a Holdra való utazásuk közben készítették a Föld teljesen megvilágított féltekéjéről. Az a kép nem montázs, hanem egyetlen felvétel volt, köszönhetően a nagy távolságnak (45 ezer km).


A Föld, ahogy az Apollo-17 űrhajósai látták, közel 40 évvel ezelőtt. (Kép: NASA)

A kék üveggolyó mostani, 2012-es változatát a NASA tavaly felbocsátott NPP meteorológiai és földmegfigyelő műholdjának felvételeiből rakták össze. A januárban Verner E. Suomi (1915-1995), a műholdas meteorológia egyik megalapítója emlékére átnevezett Suomi NPP nem túl magasan, a felszín fölött 824 km-re, poláris pályán kering. Így VIIRS (Visible Infrared Imaging Radiometer Suite) műszerének látómezejébe nem fér be egyszerre a teljes földkorong. Ezért a látványos, 11 500 × 11 500 pixeles képet több részletből állították össze.


(Kép: NASA / NOAA / GSFC / Suomi NPP / VIIRS / Norman Kuring - nagy felbontásban itt letölthető)

A feldolgozásnak köszönhetően a fenti impozáns képváltozat olyan nézőpontból mutatja bolygónk keleti félgömbjét, mintha 12 743 km-es magasságból vették volna fel, 10° déli szélesség és 45° keleti hosszúság fölött állva. Az eredeti felvételek, összesen hat darab, 2012. január 4-én készültek. A természetes színeket visszaadó kombinációt vörös, zöld és kék színszűrővel nyert felvételekből kapták. Az egymást követő pályákon készült felvételek egymással át is fedtek. Érdekes jelenség a képen az a négy függőleges, ködösnek tűnő sáv, amelyek valójában a napfénynek az óceánfelszínen való megcsillanásából adódnak.


A rajz a mozaikkép készítésének módját illusztrálja. A VIIRS által lefedett egyes sávok szélessége a földfelszínen kb. 3 km. (Kép: NASA EO)

Természetesen nem ez az első „kék üveggolyó”, ami az Apollo-17 óta készült. Egy évtizeddel ezelőtt például óriási munkával 100 nap alatt felvett mintegy tízezer részletből, a Terra műhold felvételeiből egy 43 200 × 21 600 képpontos mozaikot tettek közzé, aminek később megduplázták a részletgazdagságát.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024