Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Vizesnyolcas
(Rovat: A hét képe - 2012.02.03 07:15.)

Az Atlanti-óceán déli részén furcsa alakot ölt a virágzó nyári fitoplankton az Envisat műhold felvételén.

Az ábrázolt helyszín a Falkland-szigetektől kb. 600 km-re keletre található.


A képet az ESA Envisat földmegfigyelő műholdjának MERIS detektorával készítették 2011. december 2-án. (Kép: ESA)

A déli féltekén nyár van, az óceán vizének felmelegedő felső rétegei keverednek az alsó rétegekkel. A feldúsuló ásványi anyagok táplálják a fitoplanktont, vagyis a tömegesen előforduló mikroszkopikus méretű, a növényekhez hasonlóan fotoszintézist végző lényeket. A fitoplankton a tengeri tápláléklánc alapja. Szerepet játszik a légköri szén-dioxidnak oxigénné való alakításában is, így a klíma szempontjából is fontos. Érzékeny a környezeti hatások megváltozására.

A fitoplankton különféle fajtákban és más-más mennyiségben van jelen a tengerekben, ami eltérő színárnyalatokat eredményez a műholdfelvételeken. A jellegzetes színek alapján az Envisat és más földmegfigyelő műholdak képesek követni az algavirágzás folyamatát, egészen a fitoplankton elszaporodásának kezdetétől, meghatározni a fitoplankton fajtáját, illetve hogy mérgező hatású-e vagy sem, ami az adott területen megjelenik.

A látványos színek és a víz mozgását követő alakzatok miatt nem véletlen, hogy a fitoplankton-virágzás kedvelt témája a népszerűsítő műholdképeknek is. Az elmúlt évek alatt az Űrvilág olvasói már láthattak belőlük jónéhányat, ezeket is összegyűjtöttük most itt a lap alján.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024