Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A VIIRS „szemével” a Föld
(Rovat: A hét képe, Amerikai távérzékelő műholdak - 2011.12.18 13:15.)

Az október végén indított új amerikai földmegfigyelő műhold, az NPP műszerének felvételeiből elkészítették az első globális mozaikképet.

Az NPP (National Polar-orbiting Operational Environmental Satellite System Preparatory Project) poláris napszinkron pályán, 824 km magasan kering a felszín fölött. A látható és infravörös tartományban működő képalkotó műszeregyüttese (Visible Infrared Imager Radiometer Suite, VIIRS) november 21-én, három héttel a start után már el is készítette első felvételét, amit korábban mi is bemutattunk. A berendezés beüzemelésének következő lépése a Föld első (majdnem) teljes képének az előállítása volt.


Az NPP VIIRS műszerének első globális mozaikképe 2011. november 24-i felvételekből állt össze. Nagyobb méretben innen letölthető. (Kép: NASA)

Bármilyen nagy látószögű is a VIIRS, a teljes Földet semmiképp nem láthatja egy időben. (Már csak azért sem, mert egyszerre sehol sem süt a nap.) A műhold pályájából adódóan azonban, amikor déli irányból észak felé halad, bolygónk napsütötte féltekéje fölött repül. Az Egyenlítő fölött helyi időben mindig ugyanakkor (délután fél kettőkor), de pályánként mindig eltérő földrajzi hosszúságoknál halad át, ahogy elfordul alatta a Föld. Ilyen módon egy nap leforgása alatt, részletekben az egész földfelszínt le tudja fényképezni. Mivel a látómezejébe eső sávok elég szélesek (3000 km-esek), a szomszédos elhaladásokkor készített képek közt átfedés is található, még az Egyenlítőnél is. Ezekből az egy napon belül, egymás után készített felvételekből rakták össze a fent látható mozaikot, amelynek egymás melletti csíkjai valójában kb. 100 perces időkülönbséggel készültek. Ennyi az NPP műhold keringési periódusa.


Figyelem, játék! Versenyt hirdetünk azon olvasóinknak, akik egyúttal hűséges Facebook-követőink is. Az Űrvilágnak a közösségi portálon levő oldalán kell megírni, hogy miért hiányzik az Északi-sarkvidék környéke a fenti űrfelvétel-mozaikról. Az első helyes megfejtő számára egy meglepetés ajándékot ajánlunk fel!

Frissítés: A vasárnap kora délutáni megjelenés ellenére alig 6 percet kellett várni az első helyes válaszra. Az északi poláris vidékek azért nem láthatók a mozaikon, mert az évszakra való tekintettel a sarkkörön túli vidékeken túl sötét van, a műhold kamerája megfelelő napsugárzás híján nem képes használható űrfelvételeket készíteni.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024