Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Lencsevégen a kínai repülőgép-hordozó
(Rovat: A hét képe, A nemzetbiztonságért - 2011.12.16 06:15.)

A felújítva működésben még sosem látott hadihajóról az egyik amerikai kereskedelmi távérzékelő műhold készített nagyfelbontású űrfelvételt.

Az anyahajót a Sárga-tenger kínai partjai közelében sikerült megfigyelni, miközben második tengeri próbaútján járt. A fedélzetén egyelőre nem láttak repülőgépeket, de kevés kétség férhet hozzá, hogy előbb-utóbb azok is lesznek.


A nemrég múlt 10 éves QuickBird műhold felvétele december 8-án készült. A 300 m hosszú hajót felújítása után idén augusztusban bocsátották először vízre. (Kép: Digital Globe)

Minimális információ látott napvilágot azóta, mióta Kína 1998-ban Ukrajnától – konspirációtól sem mentes módon – megvásárolta az ex-szovjet, félkész és lepusztult Varjag (Varyag) nevű hajót. Hosszú évekbe telt, mire Kínába vontatták, majd felújították és felszerelték mindenféle szükséges berendezéssel – a hajtóművektől kezdve a navigációs műszereken át a fegyverzetig. A jelenlegi hivatalos kínai álláspont szerint a hajó kutatási és kiképzési feladatokat lát el. Az utóbbi időben egyre több információt is adnak a programról a kínaiak. Külföldi katonai szakértők úgy vélik: az ázsiai ország hosszabb távú célja, hogy másolatokat készítsen, és repülőgép-hordozókból álló flottát állítson fel. A Dalian kikötőjében állomásozó Varjag (kínai nevén Si Lang) valószínűleg a jövő év végére szolgálatba is állhat, egyelőre repülőgépek nélkül. Teljes felszerelése még több évig is eltarthat.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024