Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Kamcsatkai ősz
(Rovat: A hét képe - 2011.10.26 07:15.)

Az Oroszország távol-keleti részén fekvő félszigetről készült űrfelvételen a vulkáni tevékenység nyomait jól kiemelik az őszi táj háttérszínei.

A NASA Aqua műholdján repülő MODIS műszer itt bemutatott felvétele egy olyan ritka pillanatot kapott el, amikor nagy területen nem borítja felhőzet Kamcsatka egét. A kép október 16-én készült. Az év más időszakaiban a félszigetre jellemző szín vagy a zöld, vagy a hófehér. A tavaszi és nyári növényzet zöld színe októberre barnába fordult, a tél előjele, a friss hó viszont még csak a magas vulkáni hegycsúcsok tetején jelent meg. Kamcsatka a csendes-óceáni „tűzgyűrű” északnyugati részét alkotja, több mint 300 vulkánja közül 29 aktív. Az alábbi felvétel jellegzetes alakzatai is a vulkáni kúpok. Közülük öt aktív látható. A „fő helyen”, fent középen a 3283 m magas Sivelucs, amely jelenleg is hamu- és gázfelhőt lövell ki magából. Lejjeb, a kép bal alsó részén a pillanatnyilag az aktivitás űrfelvételen is feltűnő jeleit nem mutató másik négy hegy: Uskovszkij (3943 m), Kljucsevszkoj (4750 m), Bezimjannij (2866 m) és Ploszkij Tolbacsik (3140 m).


A Sivelucs csúcsától kelet-délkeleti irányba húzódó fehér csík egy vulkáni hamu- és gázfelhő. A felvétel készítésének napján a vulkánfigyelő szolgálat jelentése szerint az anyag a csúcs fölött 3 km magasba jutott, és délkeletre 35 km messze sodródott a légkörben. Ha az évnek egy kicsivel későbbi szakaszában készült volna a felvétel, a hóborította felszín háttere előtt nemigen lehetett volna kivenni a vulkáni felhőt – legalábbis egy ilyen, a valós színeket mutató műholdképen. Az aktivitás egy másik jele a Sivelucs délkeleti lejtőjét befedő szürkés törmelék, aminek színe elüt a korábban hullott friss hóétól. Ha hómentes időszakban készül a felvétel, a jelenség nem volna feltűnő, a folt beleolvadna a vulkán által korábban kidobott anyag színébe. (A vulkáni kúp észak-északkeleti oldalán a sötét folt az árnyék.) Mindez jobban kivehető a fenti kép kinagyított részletén:


(Képek: Jeff Schmaltz / MODIS Rapid Response Team / NASA GSFC)

Az érintetlen friss hó segít azt is megítélni, hogy a kép alján, délre látható másik négy vulkán pillanatnyilag nem mutatt különösebb aktivitást. A csúcsoktól kissé keletre látható „gyanús” fehér sáv ugyanis egy felhő.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021