Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Fények égen-földön
(Rovat: A hét képe - 2011.10.12 07:15.)

A Nemzetközi Űrállomásról készített látványos felvételek a Föld déli féltekéje fölött a sarki fényt, és ausztráliai bozóttüzeket mutatnak.

A képekből a NASA egy rövid videót is összeállított:

A filmhez felhasznált felvételeket a Nemzetközi Űrállomás (ISS) lakói, a jelenleg ott dolgozó 29. számú személyzet tagjai készítették, szeptember 17-én. Ekkor az űrállomás a Föld déli része fölött haladt el, Madagaszkártól az Indiai-óceán fölött egészen Ausztrália északi partvidékéig. (A képmező tetejét és jobb felső részét az ISS napelemei és egyéb részegységei takarják ki.)


Amit ez alatt a rövid idő alatt az űrhajósok láttak – és a mi szerencsénkre fényképeztek is –, az egy gyönyörű sarki fény, változatos, függönyre, tekeredő szalagokra emlékeztető formákban. A jelenség akkor jön létre, amikor az eredetileg a Napból származó elektromosan töltött részecskéket csapdába ejti Földünk mágneses tere. A nagy energiával rendelkező elektronok és protonok a pólusok környékén a légkörbe lépve gerjesztik a gázt. A filmen látható sarki fényt előidéző részecskék a Napon szeptember 14-én bekövetkezett nagy koronakitörés eredményeként jutottak el a Földig. A nitrogén kék és lila, az oxigén jellemzően zöld vagy vörös fényt bocsát ki, miközben elektronjaik visszatérnek az alapállapotukba. A jelenség leggyakrabban 100 és 400 km felszín feletti magasság között jön létre, vagyis nem csak lentről, de az alacsony föld körüli pályáról talán még jobban megfigyelhető.


(Képek: NASA / JSC)

A rövid film vége felé, a sarki fény zónájából kikerülve, az űrállomásról készített képeket már a földfelszíni fények dominálják. Ausztráliában bozóttüzek (esetleg mezőgazdasági területeken szándékosan gyújtott tüzek) fénylenek. Az éjszakai űrfelvételen halványan még az ezekhez tartozó füstfelhők is felderengenek. Távol, a horizont fölött, a Föld görbületével párhuzamosan fut a felsőlégköri fénylés íve, amit az ISS-ről készített fotókon már megszokhattunk. Ezt a fényt kb. 80 km magasban a Nap ultraibolya sugárzása által gerjesztett molekulák bocsátják ki.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024