Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Madagaszkári medúza
(Rovat: A hét képe - 2011.08.18 07:15.)

A cím nem egy állatfajra utal, hanem egy űrfelvételre, amelyen az Afrika délkeleti partjainál fekvő sziget egyik folyótorkolata látszik látványos színekben.

Az idén április óta sajnos már nem működő japán Daichi (ALOS) földmegfigyelő műhold AVNIR-2 műszerének 2010. szeptember 17-én felvett adataiból készítették az alábbi képet. A látható és a közeli infravörös tartományba eső hullámsávokban nyert adatokat hamis színezéssel kombinálták, kiemelve így a felszín jellegzetességeit.


A Betsiboka folyó tölcsértorkolata a sziget északnyugati részén található. A víz a Madagaszkárt az afrikai kontinenstől elválasztó Mozambik-csatornába ömlik. Ez a sziget legnagyobb folyója. A „medúza karjai” közötti vörös szín a heves esőzések által a vízbe mosott üledéket jelzi. Madagaszkár partvidékének jellegzetességei a mangrovemocsarak, bennük gazdag (és a kép medúzájával ellentétben igazi) állatvilággal, például kagylókkal, puhatestűekkel, tengeri teknősökkel, madarakkal. A torkolat mellett fekvő kikötőváros, a 130 ezres lélekszámú Mahajanga a kép bal felső részén látható. A város a turisták kedvence. Egy másik, fele annyi lakossal rendelkező település, Marovoay, jobbra lent található. A környéken jellemző a mezőgazdálkodás: a víz közelében a rizsföldek, távolabb a kávéültetvények dominálnak.


A fenti kép egy kinagyított részlete. (Képek: JAXA / ESA)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024