Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A Phobos és a Jupiter együttállása
(Rovat: A hét képe, Mars Express és Beagle-2 - 2011.06.22 10:15.)

Ahogy a Mars körül keringő európai Mars Express űrszonda nagyfelbontású kamerája látta.

Június elsején úgy alakult (egész pontosan: úgy alakították), hogy a Mars Express pályájáról nézve a Mars nagyobbik holdja, a Phobos épp a Jupiter előtt haladt el.


A vörös bolygó körül keringő Mars Express (piros) és a Phobos (kék) pályájának vázlata. Szaggatott sárga nyíllal bejelölték a Jupiter irányát a megfigyelések időpontjában. Ekkor az űrszonda és a hold távolsága 11 389 km volt. A Jupiter 529 millió km-re tartózkodott a Marstól.

A látványos képsorozat 68 másodperc alatt készült a Mars Express nagyfelbontású sztereokamerájával (HRSC), és 104 különböző felvételből áll. Ezekből három alább látható.


A felvételekből egy filmet is összeállítottak, amelyen jól követhető Phobosnak az együttállást közvetlenül megelőző és követő mozgása. A kamerát végig a távoli Jupiterre irányították.

(Képek és videó: ESA / DLR / FU Berlin / G. Neukum)

A megfigyelésnek nem csak a látványosság miatt lehet értéke. Tudományos szempontból megvizsgálják, hogy pontosan mikor haladt el a Phobos a Jupiter előtt. A mérés alapján akár még precízebben kiszámíthatják a holdacska pályáját.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021