Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Vulkán, hamu, Chile
(Rovat: A hét képe, Biztonságos közlekedés - 2011.06.09 07:15.)

Ezúttal a dél-amerikai repülőforgalmat akadályozza egy vulkán, a chilei Puyehue-Cordón Caulle kitörése.

A június 4-én beindult vulkáni aktivitás nyomán 14 km magasba is jutott a hamuból. A felhőt a NASA Aqua műholdjának MODIS detektorával már a kitörés napján sikerült megfigyelni. Az alábbi kép természetes színeket mutat.


(Kép: Jeff Schmaltz / MODIS Rapid Response Team / NASA-GSFC)

A barnás színű, délkelet felé induló hamufelhő a vastag felhőréteg fölé magasodik, sőt még az árnyéka is jól kivehető a fehér háttéren. A nagyobb, nehezebb szemcsék hamarabb kihullanak a hamufelhőből, míg a finomabb vulkáni anyag távolabbra is eljut a levegőben. Miután ez az űrfelvétel készült, a szél északra, majd keletre, Argentína irányába fújta a hamufelhőt. A chilei-argentin határ közelében legalább 30 cm vastag hamu borította be a talajt. A kitöréstől több mint 20 km távolságban is találtak golflabda méretű, a vulkánkitörésből származó habkődarabokat.

A felhő eljutott az Atlanti-óceán fölé is. Biztonsági okokból Argentínában több repülőteret le kellett zárni, köztük a két Buenos Aires-i légikikötőt is. Június 6-án a vulkán aktivitása csökkent, de nem állt meg. A Puyehue és Cordón Caulle egy kettős vulkáni komplexum az Andokban. A mostani események előtt utoljára 1990-ben mutatott aktivitást. A legutóbbi jelentős kitörést 1960-ban jegyezték fel.


A vulkáni hamu kiterjedése június 6-án. A kép egy geostaciunárius földmegfigyelő műhold, a GOES-East (Geostationary Operational Environmental Satellite-East) látható és infravörös, valamint az alacsony pályákon keringő Aqua és Terra műholdak MODIS (Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer) felvételeinek kombinálásával készült. (Kép: NASA / NOAA GOES Project Science)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024