Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Endeavour és űrállomás – közös fényképeken
(Rovat: A hét képe, Amerika és az űrcsillagászat , Az Űrállomás és Oroszország - 2011.06.09 12:15.)

Paolo Nespoli európai űrhajós különleges fényképeket készített az Endeavour űrrepülőgép és a Nemzetközi Űrállomás párosáról. A távolodó Szojuz TMA-20 űrhajóról megörökített látvány immáron a nagyközönség számára is megtekinthető.


A legfiatalabb űrrepülőgép a főhajtóműveit mutatja felénk, miközben a nemzetközi űrbázishoz kapcsolódva (fent) kering az alacsony Föld körüli pályán.

A nagyszerű fényképek május 23-án készültek. Történelmi szempontból nézve jelentőségük felbecsülhetetlen, tekintve hogy a Szovjetunió széthullásával kezdődött jelenlegi űrhajózási korszak igen komoly erőfeszítéseinek beérését dokumentálják a világűr rideg valóságában.


Egy korszakot jelképező fénykép. A jól felismerhető Space Shuttle után az űrállomás amerikai, majd orosz szegmense következik. Egy Progressz mellett a Johannes Keplerről elnevezett második európai teherűrhajó és a Jurij Gagarin nevét viselő Szojuz TMA-21 is a bázishoz kapcsolódik.

A Nemzetközi Űrállomás közvetlen előzményének a Mir űrkomplexum számít, amely 1986 és 2001 között, másfél évtizeden át szolgálta a tudományt, bolygónk körül keringve. Közös fénykép tekintetében is elődnek tekinthető a Mir: az 1995-ben repült STS-71 küldetés alkalmával az űrállomáshoz kapcsolt Atlantis űrsiklót fotózták le. A tizenhat éves fénykép szintén egy Szojuz űrhajó fedélzetéről készült.


Az Atlantis űrrepülőgép az Endeavour testvérhajója, a Mir és a Nemzetközi Űrállomás alapegységei egymás ikertestvérei (DOS-7 illetve DOS-8 sorozatszámmal épültek). A képen a Shuttle-t a Mirrel összekötő Krisztall modul is megfeleltethető szerkezetileg a jelenlegi űrállomásunk Zarja elnevezésű moduljának. Mégis, a nemzetközi űrbázis egy egész nagyságrenddel fejlettebb űrállomásnak tekinthető, mint közvetlen előfutára. (Képek: NASA)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021