Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A Juan Fernández-szigetek felhőnyomai
(Rovat: A hét képe - 2011.06.06 07:15.)

A Chiléhez tartozó, Dél-Amerika csendes-óceáni partjai közelében fekvő két kis sziget látványos nyomokat „rajzol” a felhőzetbe.

Az alábbi, valós színeket mutató képet idén április 29-én készítette a NASA Aqua földmegfigyelő műholdjának MODIS műszere.


(Kép: Jeff Schmaltz / MODIS Rapid Response Team / NASA GSFC)

Mind az Alejandro Selkirk-sziget (balra), mind a Robinson Crusoe-sziget (jobbra) vulkanikus eredetű, egy kelet-nyugati irányban húzódó tenger alatti hátságnak az óceán vízfelszíne fölé emelkedő részei. A bemutatott műholdképeken maguk a szigetek alig kivehetők, nem úgy az általuk az egyenletes mintázatú felhőtakaróban okozott zavar. A szigetek akadályt jelentenek a levegő áramlásának, ami a kép készítése idején dél-délkeleti irányú volt. A szigetek a V alakú mintázat csúcsában helyezkednek el.


A képnek az Alejandro Selkirk-sziget környékét ábrázoló kinagyított részletén egy viszonylag egyszerű forma látható: a környékbeli felhőtakaró mintázata lényegében megszakad, majd a szigettől északra, valamivel távolabb újra helyreáll.


A Robinson Crusoe-sziget közvetlen közelében viszint lencse alakú felhők képződnek, kicsit távolabb pedig egy Kármán-féle örvénysorhoz hasonló jelenség is felfedezhető. A felhők általában a felszálló, nedves légáramlat hatására alakulnak ki, és a leszálló légáramlás során eloszlanak. A különleges lencsefelhők váltakozó nedvességtartalmú levegőrétegek nyomán jönnek létre.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024