Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Egy ország elmerülőben: Tuvalu
(Rovat: A hét képe - 2010.09.07 07:15.)

A világ negyedik legkisebb országa, a csendes-óceáni Tuvalu szigeteit és korallzátonyait is eltűnéssel fenyegeti az emelkedő vízszint.


A Csendes-óceán déli részén, valahol Hawaii és Új-Zéland között fekvő ország, Tuvalu legnagyobb egységét, a Funafuti-atollt mutatja a japán Daichi (ALOS) távérzékelő mesterséges holddal 2009. január 18-án készült felvétel. A korallzátonyokkal körülvett lagúna kiterjedése észak-déli irányban 25 km, kelet-nyugati irányban 18 km. A legkiterjedtebb százazföld, Funafuti szigete, amely az ország fővárosának is helyet ad, a keleti oldalon (a képen jobbra) található.

Tuvalu összesen négy kisebb korallszigetből és öt atollból (vagyis korallzátonyokból felépülő, gyűrű alakú szigetcsoportból) áll. Teljes szárazföldi területe csupán 26 km2, amivel a Vatikán, Monaco és az ugyancsak csendes-óceáni Nauru után a világ negyedik legkisebb állama. A korábbi nevükön Ellice-szigetek 1892-ben váltak brit protektorátussá, majd 1915-ben gyarmattá. A polinézek lakta ország 1978-ban nyerte el függetlenségét, a Brit Nemzetközösség részeként. A Tuvalu név a helyi nyelven „nyolc részből állót” jelent, arra utalva, hogy a függetlenség kikiáltásának idején nyolc szigetet laktak. Azóta az emberek letelepedtek a legdélibb, addig lakatlan Niulakita-szigeten is, de az ország nevét nem változtatták meg. (A kilenc lakott helyre utalnak ugyanakkor a csillagok az ország zászlajában.)(Képek: JAXA)

Funafuti kinagyított űrfelvételén látható a főváros, az atoll keleti csücskében. Itt van a szigetország egyetlen repülőtere, amelyen a jelzőfények nélküli kifutópálya alig szélesebb, mint egy országút. Heti két repülőjárat fordul itt meg, amelyek a közeli Fidzsi-szigetek fővárosával, Suvával teremtenek légi összeköttetést. A fennmaradó időben, mivel ez a legnagyobb nyílt felület az atollon, a helyiek sportpályának is használják a repülőteret.

Tuvalu lakossága mintegy tízezer fő. Az édesvíz legfőbb forrása az eső. Az országnak gyakorlatilag nincsenek ásványkincsei, természetes erőforrásai. Bevételi forrásai közül a legjelentősebb a külföldről érkező segítség, a halászati jogokért kapott pénz. 1998 óta jövedelmez az ország legfelső szintű internetes tartmománynevének, a .tv-nek az értékesítése, hiszen a szerencsés egybeesés folytán az igen keresett a televíziós társaságok körében. A nagy távolság és a nehézkes közlekedés miatt a turizmus szerepe nem jelentős.

Az óceán vízszintjének emelkedése Tuvalut is veszélyezteti, csakúgy, mint például a közeli Kiribatit, vagy az Indiai-óceánban fekvő Maldív-szigeteket. Tuvalun a legmagasabb pont jelenleg 4,5 méterrel emelkedik a víz szintje fölé. Már meg is kezdték a lakosság egy részének kitelepítését, főleg Új-Zélandra.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021