Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Az űrállomásról „hazanézve”
(Rovat: A hét képe, Az Űrállomás és az USA - 2010.08.27 08:30.)

Az ISS amerikai űrhajósainak saját kiképzőhelyükről, a NASA Johnson Űrközpontjáról és környékéről készült fotóját mutatjuk be.

A kép középontjában az amerikai űrhivatal Jonhnson Űrközpontja látható, teljes nevén Lyndon B. Johnson Space Center (JSC). Az 1961-ben létrehozott intézmény a Texas állambeli Houston városának közelében, attól délkeletre terül el, a Mexikói-öböl partján fekvő Galveston városának irányában. Az űrhajósközpont 1973-ban kapta a texasi származású néhai Johnson elnök nevét. A NASA intézményrendszerén belül a JSC elsősorban az emberes űrprogramok irányításáért, valamint az űrhajósok kiképzéséért felelős. Itt található a jelenleg a Nemzetközi Űrállomást, illetve a space shuttle-repüléseket kiszolgáló földi irányítóközpont. A JSC munkatársai természetesen egy sor kutatási programban is részt vesznek, mind az emberes űrrepülésekkel, mind a Naprendszer kutatásával kapcsolatban.


A Johnson Űrközpont és környéke. A lakott területek jellegzetes utcahálózatukkal tűnnek ki. Balra fent az Ellington Field egy repülőtér, ahol a NASA űrhajósai is gyakorlatoznak. A felvétel jobb oldalán a Galvestoni-öböl. (Kép: NASA / JSC)


A fenti kép kinagyított középső része, a JSC épületegyüttesével.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021