Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Dél-afrikai stadionok az űrből
(Rovat: A hét képe - 2010.06.18 08:30.)

Mi sem vonhatjuk ki magunkat a javában folyó 2010-es labdarúgó-világbajnokság hatása alól. Íme a stadionok – űrfelvételeken.

Kezdjük azzal az arénával, ahol 2010. június 11-én a labdarúgás történetének 19. világbajnokságát megnyitották. Ez az első eset, hogy az eseményt az afrikai kontinensen rendezik.

A Johannesburg Soweto kerületében található stadion az esemény előtt jelentős átalakításon ment keresztül. Amikor a NASA Earth Observing-1 (EO-1) műholdjának ALI (Advanced Land Imager) detektorával az itteni, természetes színeket mutató felvételt készítették, idén május 14-én, a felújítási munkák még folytak. A lekerekített csúcsú téglalap alaprajzú, 94 700 néző befogadására alkalmas stadion magas lelátói délnyugati irányba hosszú árnyékot vetnek.


A Soccer City stadion és környéke Johannesburgban. (Kép: NASA EO-1 Team / USGS)

A stadion szinte eltörpül a képen ugyancsak látható három nagy meddőhányó mellett. Ezek a több évtizedes aranybányászat melléktermékeként emelkedtek. Az aranytartalmú kőzeteket még a 19. század végén fedezték fel a vidéken. A meddőhányókban a kitermelt, összetört, aranyat már nem tartalmazó kőzetet halmozták fel. A meddőhányóknak a stadionnal átellenes oldalán Soweto egyik városrésze, Diepkloof házai és utcahálózata tűik fel.

Ugyanezt a stadiont, majd sorban a világbajnokság mérkőzéseinek otthont adó másik kilencet is, nagyobb felbontású űrfelvételeken is bemutatjuk. Ezeket a képeket, amelyeket a francia Spot Image forgalmaz, a koreai Kompsat-2 földmegfigyelő műholddal készítették. Nagyobb felbontásban letölthetők a például a Francia Űrügynökségnek (CNES) a lap alján megadott weboldaláról.


Soccer City stadion, Johannesburg – itt volt a nyitómeccs és itt lesz a döntő is.


Green Point stadion, Fokváros – az első elődöntő helyszíne.


Peter Mokaba stadion, Polokwane


Loftus Versfeld stadion, Tshwane/Pretoria


Mbombela stadion, Nelspruit


Royal Bafokeng stadion, Rustenburg


Ellis Park stadion, Johannesburg


Free State stadion, Mangaung/Bloemfontein


Durban stadion – a második elődöntő helyszíne.


Port Elizabeth stadion, Nelson Mandela Bay/Port Elizabeth – itt játszanak majd az elődöntők vesztesei a bronzéremért. (Képek: KARI 2010 / Spot Image)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024