Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Kozmikus rózsa
(Rovat: A hét képe, Amerika és az űrcsillagászat , Távoli világok kutatói - 2010.03.19 14:00.)

A NASA WISE infravörös űrteleszkópjának felvételét igazán látványosra színezték.

A virágra emlékeztető alakú csillagközi por- és gázfelhő közepében születő csillagok találhatók. A fiatal, még alig néhány millió éves csillagokat tartalmazó halmaz neve Berkeley 59. E csillagok a kép közepétől kicsit jobbra, sűrűsödő kék pöttyökként ismerhetők fel. (A többi, elszórt kék pont főleg az előtérben látszó egyéb csillag.)


A Berkeley 59 halmaz és környezete a WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer) hamis színezésű infravörös felvételén. A színkódolás: kék (3,4 μm hullámhosszon készült felvétel), zöldeskék (4,6 μm), zöld (12 μm) és vörös (22 μm). (Kép: NASA / JPL-Caltech / UCLA)

A képen ugyancsak kivehető az NGC 7822 katalógusjelű szupernóva-maradványból kiáramló, a palack nyakán kilövellő pezsgőére emlékeztető látványt nyújtó anyag. Ez valaha egy nagy tömegű csillag felrobbanásakor került a csillagközi térbe. A Tejútrendszernek ez a vidéke a Cepheus csillagkép irányában, tőlünk mintegy 3300 fényév távolságra található. A vöröses színek a csillagok sugárzása által felmelegített port jelzik. Zöld a felhő alacsonyabb hőmérsékletű széle, ahonnan összetettebb molekulák (policiklikus aromás szénhidrogének) sugárzása is észlelhető.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023